ISTRAŽIVANJE : Majčino mleko ne prenosi Covid-19

ISTRAŽIVANJE : Majčino mleko ne prenosi Covid-19

foto: Shutterstock


Majčino mleko je sigurno i ukoliko je majka zaražena Covid-19 virus se dojenjem neće preneti na bebu, pokazalo je istraživanje odeljenja za neonatologiju Univerziteta u Torinu.

“Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus ne prenosi sa majke na bebu, što je veoma važno”, kaže profesor David Lembo, koji je rukovodio istraživanjem.

On je naveo da se već nekoliko godina ispituje antivirlano dejstvo majčinog mleka i dodao da su sada otkrivene nove komponente koje mogu novorođenče da štite od viroznih infekcija.

 

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

“Iz toga razloga, izuzev u posebnim slučajevima, savetujemo majkama da doje svoje dete, jer je to jedan od važnih izvora zdravlja i jačanja imuniteta za bebu”, kaže Lembo.

Povezane vesti – Naučnici otkrili kojim se redosledom pojavljuju simptomi koronavirusa

Rezulati istraživanja su objavljeni u internacionalnom naučnom časopisu “Granice u pedijatriji” (Frontiers in Pediatrics) i dodatno potvrđuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije (OMS) da čak i majke koje su zaražene korona virusom mogu i treba da nastave sa dojenjem svoje bebe, uz poštovanje higijenskih mera zaštite kao što je nošenje zaštitne maske, pranje ruku, cišćenje i dezinfekcija površina i predmeta koje se koriste.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar