Život
29.09.2020. 13:20
Tanjug

ISTRAŽIVANJE : Majčino mleko ne prenosi Covid-19

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Majčino mleko je sigurno i ukoliko je majka zaražena Covid-19 virus se dojenjem neće preneti na bebu, pokazalo je istraživanje odeljenja za neonatologiju Univerziteta u Torinu.

"Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus ne prenosi sa majke na bebu, što je veoma važno", kaže profesor David Lembo, koji je rukovodio istraživanjem.

On je naveo da se već nekoliko godina ispituje antivirlano dejstvo majčinog mleka i dodao da su sada otkrivene nove komponente koje mogu novorođenče da štite od viroznih infekcija.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

"Iz toga razloga, izuzev u posebnim slučajevima, savetujemo majkama da doje svoje dete, jer je to jedan od važnih izvora zdravlja i jačanja imuniteta za bebu", kaže Lembo.

Povezane vesti - Naučnici otkrili kojim se redosledom pojavljuju simptomi koronavirusa

Rezulati istraživanja su objavljeni u internacionalnom naučnom časopisu "Granice u pedijatriji" (Frontiers in Pediatrics) i dodatno potvrđuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije (OMS) da čak i majke koje su zaražene korona virusom mogu i treba da nastave sa dojenjem svoje bebe, uz poštovanje higijenskih mera zaštite kao što je nošenje zaštitne maske, pranje ruku, cišćenje i dezinfekcija površina i predmeta koje se koriste.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve