Svet
04.12.2022. 21:30
Beta

Slučaj - novac na farmi

Južnoafrički predsednik ostaje na funkciji, uprkos skandalu

Siril Ramafosa, 4. 12. 2022.
Izvor: EPA / KIM LUDBROOK

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa neće podneti ostavku uprkos skandalu vezanom za novac ukraden sa njegove farme, rekao je njegov portparol Vinsent Magvenja.

On je navodno krio velike količine novca na svojoj privatnoj farmi, a zatim je prikrio kradju tog novca, prenosi BBC.

Skandal se dogodio u junu, kada je bivši južnoafrički šef obaveštajne službe Artur Frejzer podneo prijavu policiji optužujući predsednika da je 2020. prikrio krađu četiri miliona dolara u gotovini sa svoje farme.

Ramafosa je priznao da je novac ukraden, ali je rekao da je reč o 580.000 dolara, a ne 4 miliona i da je to novac od prodaje bika.

Medjutim sudsko veće je saopštilo da je sumnjivo da li je do prodaje uopšte došlo.

Ove optužbe štetne su po Ramafosu pogotovo zato što je na vlast došao obećavajući da će se boriti protiv korupcije u koju je zemlja prethodno duboko zagazila.

Danas i sutra vladajuća partija Afrički nacionalni kongres (ANC), čiji je Ramafosa predsednik, sastaće se kako bi odlučili o narednim koracima.

Međutim, predsednikov portparol je izjavio da neće podneti ostavku na osnovu tvrdnji za koje je rekao da će biti osporene.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bukerova nagrada dodeljena južnoafričkom piscu
Dejmon Galgut, 2. 11. 2021.

Književnost

03.11.2021. 23:44

Bukerova nagrada dodeljena južnoafričkom piscu

Južnoafrički pisac i dramaturg Dejmon Galgut osvojio je Bukerovu nagradu za svoj roman "Obećanje", i to mu je bila treća nominacija za ovo književno priznanje koje se dodeljuje autorima koji pišu na engleskom jeziku i čiji je novčani iznos 50 hiljada funti.
Close
Vremenska prognoza
snow
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve