Svet
07.02.2024. 22:40
Beta-AP

Protest ispred parlamenta

Slovaci na ulicama, protive se najavljenoj izmeni krivičnog zakonika

1
Izvor: Beta / TASR Slovakia / Michal Svitok

Više hiljada ljudi okupilo se ispred slovačkog parlamenta kako bi izrazilo nezadovoljstvo u vezi plana populističkog premijera Roberta Fica da ukine funkciju specijalnog tužioca za krupni kriminal i korupciju.

Protest se dešavao u trenutku kada su poslanici završavali debatu oko predloženih zakonskih promena krivičnog zakonika. Vladajuća koalicija koja ima većinu u parlamentu je odložila konačno glasanje do četvrtka.

Nekoliko osoba povezanih sa partijom premijera Fica se suočava sa korupcijskim skandalima

Evropska unija je dovela u pitanje planirane promene zakona koje uključuju smanjivanje kazni za korupciju i značajno skraćivanje roka zastarelosti. 

1
Izvor: EPA / JAKUB GAVLAK

Prema drugim odredbama plana koji je odobrila Ficova koaliciona vlada, zločine poput korupcije, organizovanog kriminala i ekstremizma preuzeli bi tužioci u regionalnim kancelarijama, koji se takvim zločinima nisu bavili 20 godina.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova je rekla da je spremna da stavi veto na te amandmane i da odvede zakon pred Ustavni sud zemlje ukoliko vlada uspe da zaobiđe njen veto.

Fico se vratio na vlast po četvrti put prošle godine nakon što je njegova levičarska partija pobedila na parlamentarnim izborima 30. septembra na proruskoj i antiameričkoj platformi. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve