SLUČAJ KORONAVIRUS: SZO odlučuje da li će proglasiti globalno vanredno stanje

SLUČAJ KORONAVIRUS: SZO odlučuje da li će proglasiti globalno vanredno stanje

AP Photo/Aaron Favila


U sedištu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi danas je počeo sastanak eksperata, na kojem će odlučiti da li će SZO proglasiti globalno vanredno stanje zbog izbijanja epidemije novog koronavirusa, koji se širi iz Kine.

Nezavisni eksperti, njih 16, iz oblasti kontrole bolesti, virologije, epidemiologije i razvoja vakcina održavaju novi sastanak iza zatvorenih vrata, nakon što juče nisu uspeli da donesu odluku, prenosi Rojters.

Povezane vesti – VIRUS POČEO DA MUTIRA: Milioni kreću na put iz mesta zaraze

Kineski zvaničnici za oblast zdrastva održali su prezentaciju putem telefonskog konferencijskog poziva i dopustile da tim Svetske zdravstvene organizacije uđe u tu zemlju i dostavi izveštaj ekspertskom panelu.

AP Photo/Dake Kang

AP Photo/Dake Kang

Nakon procene da li ima dokaza da se virus prenosi sa čoveka na čoveka i drugih faktora, eksperti će uputiti preporuku direktor SZO Tedrosu Adhanu Gebrejesusu, koji će doneti konačnu odluku o tome da li da bude proglašeno vanredno stanje.

Povezane vesti – Kakav je novi koronavirus i da li bi svet trebalo da brine?

“Odluku o proglašavanju vanrednog stanja shvatam izuzetno ozbiljno”, rekao je juče Gebrejesus i dodao da je spreman da je donese samo uz odgovarajuću količinu razmatranja i informacija.

Ukoliko se to dogodi, to će biti šesti put da se proglašava vanredna situacija na međunarodnom nivou tokom poslednje decenije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar