Svet
13.07.2023. 15:05
Beta-AP

Ivan "Spartak" Popov

Smenjen ruski general zbog kritikovanja vojnog vrha

1
Izvor: Beta / Russian Defense Ministry Press Service

Ruski general Ivan Popov zadužen za deo ruskih snaga koje se bore na jugu Ukrajine razrešen je dužnosti nakon što je otvoreno govorio o problemima sa kojima se suočavaju njegovi vojnici.

On je kritikovao vojni vrh i izjavio da je ruskim vojnicima zabijen nož u leđa.

General-major Ivan Popov, komandant 58. armije koja se bori u ukrajinskom južnom regionu Zaporožje, koji je centralna tačka ukrajinske kontraofanzive, rekao je u audio izjavi svojim vojnicima da je smenjen posle sastanka sa vojnim vrhom.

Popov je rekao da je vojno rukovodstvo ljuto jer je iskreno govorio o izazovima sa kojima se suočavaju njegove snage, posebno o nedostatku radara za praćenje neprijateljske artiljerije, što je rezultiralo ogromnim ruskim žrtvama.

"Vrhovni oficiri su me očigledno videli kao izvor pretnje i brzo su izdali naređenje da me se otarase, koje je ministar odbrane potpisao za samo jedan dan. Ukrajinska vojska nije mogla da probije odbranu naše vojske, ali nas je vrhovni komandant udario u leđa, izdajnički i kukavički obezglavivši vojsku u najtežem trenutku", dodao je.

Popov, koji koristi ime Spartak, oslovljava svoje vojnike sa "moji gladijatori" u audio poruci koju je objavio penzionisani general Andrej Gurulev, koji je ranije komandovao 58. armijom, a trenutno je poslanik, 58. armija se sastoji od nekoliko divizija i manjih jedinica.

Popov (48) je imao opušten pristup vojnicima koji je bio redak i u suštoj suprotnosti sa čvrstim stilom komandovanja koji je uobičajen za rusku vojsku.

Vojni blogeri kažu da je nadaleko poznat po tome što je davao sve od sebe da izbegne nepotrebne gubitke - za razliku od mnogih drugih komandanata koji su bili voljni da žrtvuju svoje vojnike da bi prijavili uspehe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin i Prigožin "oči u oči", prvi put posle pobune Vagnera
1

Kremlj potvrdio

10.07.2023. 15:30

Putin i Prigožin "oči u oči", prvi put posle pobune Vagnera

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se s liderom privatne vojske "Vagner" Jevgenijem Prigožinom nekoliko dana posle njegove pobune, izjavio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve