Svet
12.05.2023. 02:00
BETA-AFP

Dve milijarde evra

Španija veoma skupim planom protiv suše

11
Izvor: BETA/ AP / Bernat Armangue

Vlada Španije je utvrdila set mera vrednosti veće od dve milijarde evra za suzbijanje suše i nestašice vode, kao i za pomoć poljoprivredi.

Španija je suočena s dramatičnom sušom, pri čemu je nivo rezervoara u kojima se kišnica čuva za sušnije mesece, opao u prvoj nedelji maja na 48,9 odsto njihovog kapaciteta, a čak i na mnogo manje od toga u dva najteže pogođena regiona: Kataloniji, na severoistoku, i Andaluziji, na jugu.

Hitne mere predstavljene su novinarima na kraju vanrednog Saveta ministara vlada socijaliste Pedra Sančeza (Sanchez).

Taj plan je usvojen nešto više od dve nedelje pre lokalnih i regionalnih izbora na kojima je centralna tema nestašica vode.
 

Od ukupnog iznosa od oko 2,19 milijardi evra, nešto manje od dve trećine (1,4 milijarde evra) biće za izgradnju infrastrukture za smanjivanje nestašice vode, posebno postrojenja za desalinizaciju morske vode ili sistema za povećanje ponovne upotrebe otpadnih voda.

Ostatak (784 miliona evra) biće za pomoć poljoprivredi, od čega skoro polovina stočarstvu i proizvođačima mleka.

"Španija je navikla da se suočava s periodima suše, ali zbog klimatskih promena imamo mnogo veću učestalost sve češćih i intenzivnijih epizoda", rekla je novinarima ministarka za ekološku tranziciju Tereza ​​Ribera.

Nestašica vode je mnoge poljoprivrednike naterala da odustanu od prolećne setve, posebno žitarica i uljarica, uz rizik od nastanka manjka tih proizvoda i naglog povećanja njihovih cena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog suše zabranjena prodaja montažnih bazena
1

Francuska

07.05.2023. 02:20

Zbog suše zabranjena prodaja montažnih bazena

Prodaja montažnih bazena biće zabranjena od sledeće nedelje na jugozapadu Francuske koji se graniči sa Španijom, pogođenom izuzetnom sušom, rekao je francuski ministar za ekologiju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve