Svet
06.06.2022. 16:05
R. E.

"Izdajnik"

Sprema se puč protiv Zelenskog?

Zelenski 6.6.2022.
Izvor: UKRAINIE PRESIDENTIAL PRESS SERV / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Kada je započela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara ove godine, Volodimiru Zelenskom niko nije predviđao sjajnu perspektivu. Procene NATO-a su govorile da će ruska armija u roku od 72 sata biti u centru Kijeva.

Jedan od prvih proklamovanih ciljeva specijalne operacije na njenom samom početku bilo je i svrgavanje političkog režima u Ukrajini, vremenom i usled razvoja događaja polako se taj proklamovani cilj izgubio iz vida.

Čak su u prvim danima agresije, ruska vojska i njene specijalne jedinice bile nekoliko puta u situaciji da zarobe ili likvidiraju predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Obavešteni strani izvori kažu da se dva puta izvukao za dlaku. Drugi, po svom poreklu slični izvori, tvrde da mu je tim situacijama dobrodošla i od najvećeg značaja bila pomoć zapadnih saveznika na samom terenu.

Drugim rečima, stranci su mu bar u dva navrata sačuvali glavu. Istina, svaki put je Zelenski odbijao evakuaciju iz Kijeva koju su mu zvanično SAD nudile. Čak i u momentu kada je ruska vojna kolona duga više od 60 kilometara pokušala da odseče i opkoli glavni grad Ukrajine. Tada je Zelenski postao i neka vrsta kohezionog faktora koji je u dobroj meri konsolidovao ukrajinski otpor.

U prethodnih sto dana činilo se da je Fortuna bila naklonjena Zelenskom, nakon povlačenja ruskih snaga iz rejona Kijeva i kasnije oko grada Harkova. Međutim, gubitak Marijupolja i predaja pripadnika puka "Azov“, čini se, može skupo koštati Zelenskog. Prošle nedelje u danima kada je ukrajinski predsednik posetio svoje jedinice oko Harkova i delio odlikovanja Kijev je bio oblepljen plakatima na kojima su bila lica Zelenskog i komandanta puka "Azov“ Denisa Prokopenka zvanog Redis – notornog desničara i neonaciste. Ispod je bio tekst – Izdao je "Azov“ – izdaće i vas!

Naravno, autor je mislio na Zelenskog. Desno orijentisane strukture u ukrajinskom društvu koje su čvrsto inkorporirane u svim aspektima društvenog života, da ne kažemo da su dominantne, vide predaju vojnika "Azova“ u Marijupolju kao izdaju koju je režirao Zelenski.

Pre svega, kako oni misle besmislenim pregovaračkim naporima uzdajući se u posredovanje Redžepa Tajipa Erdogana i reč Rusa da će vojnicima poštedeti živote i da će biti razmenjeni za zarobljene ruske vojnike. Zelenski je tada poručio vojnicima da polože oružje, da su Ukrajini potrebni živi heroji, a ne mrtvi. To bi ukrajinska javnost još i mogla da proguta, ali kada je postalo jasno da se predlog o razmeni odnosi samo na one vojnike koji nisu činili zločine jasno je da o razmeni "azovaca“ neće biti reči.

Ovakvu kampanju neko je morao da plati i sasvim sigurno je da iza toga stoje tajkuni koji finansiraju opoziciju u Ukrajini i ultradesne organizacije. Da li se taj preziva Porošenko ili Ahmetov, za Zelenskog u ovom trenutku nije ni bitno. Poruka je jasna. Desnica neće mirovati i do ovog trenutka vide Zelenskog kao prepreku, što s druge strane dovodi do novog problema, a to je da se jačanjem tih snaga u društvu smanjuje mogućnost za bilo kakav kompromis sa Moskvom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nuklearni rat - neminovan ili malo verovatan?
Ukrajina 30.5.2022.

Ukrajina

31.05.2022. 12:10

Nuklearni rat - neminovan ili malo verovatan?

Treći svetski rat je već u toku. Slažu se sa time gotovo svi misleći ljudi u svetu. Istog su mišljenja i svi sagovornici "Ekspresa“, inostrani geostratezi, filozofi i domaći istoričari.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve