Svet
08.10.2021. 17:40
Tanjug

Sergej Lavrov

"Spremni smo da pomognemo Evropi da prebrodi ovu energetsku krizu, ali..."

Sergej lavrov
Izvor: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Rusija je spremna da pomogne Evropi u prevazilaženju energetske krize, a Evropa mora da prepozna potrebu za recipročnim koracima, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"Gasprom ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim zemljama, i to ne samo u potpunosti, već i više. Spremni smo da pomognemo Evropi da prebrodi ovu krizu, ali Evropa takođe mora da prepozna potrebu za recipročnim koracima", rekao je Lavrov na sastanku s članovima Udruženja evropskih preduzeća u Rusiji, prenosi Tas s.

Šef ruske diplomatije je istakao da Moskva žali što Evropska unija ne podržava energetsku saradnju izvesnih zemalja s Rusijom.

Sergej Lavrov
Izvor: AP POOL / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

"Blago rečeno, u Briselu, u Evropskoj komisiji, energetska saradnja određenih zemalja s Rusijom se ne podržava. To je za žaljenje", poručio je on.

Naveo je takođe da je Moskva protiv protekcionističkih mera Evropske unije prema drugim zemljama, dodajući da EU sve više i sve češće koristi restriktivne mere.

"Čujemo, a to niko ne krije, da se pripremaju novi protekcionistički instrumenti. Uvereni smo da je to pogrešan pristup. Trebalo bi da zajedno tražimo modele rasta koji bi pomogli našim ekonomijama da se vrate održivom razvoju nakon kovida", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija je za pragmatičnu saradnju, uzimajući u obzir realne potrebe koje proizilaze iz obaveze društveno-ekonomskog razvoja Rusije i obaveze daljeg razvoja evropskih zemalja, čija preduzeća učestvuju na današnjem sastanku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Moram da podsećam Lavrova da nije ministar odbrane"
Sergej Lavrov i vladimir putin

Vladimir Putin

22.08.2021. 13:54

"Moram da podsećam Lavrova da nije ministar odbrane"

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da rusko ministarstvo spoljnih poslova ima aktivnu, ofanzivnu poziciju i da diplomatija deluje veoma pragmatično, upravo u nacionalnim interesima Rusije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve