Svet
09.04.2023. 09:48
BETA-AFP

Vojne vežbe

Šta bi bilo kad bi bilo: Kina simulirala napade na "ključne mete" na Tajvanu

1
Izvor: BETA/ CCTV

Kina je simulirala udare na "ključne mete" na Tajvanu, drugog dana vojnih vežbi, u kojima se simulira "potpuno okruženje" tog ostrva, a za koje Peking kaže da su ozbiljno upozorenje vlastima Tajvana posle susreta predsednice Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija.

Vežbe nazvane "Ujedinjeni mač" treba da traju do ponedeljka. Njih su oštro osudili Tajvan i SAD i pozvali Peking na "uzdržanost", navodeći da drže otvorene svoje kanale komunikacija sa Kinom.

Vežbe su organizovane posle susreta tajvanske predsednice Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija u Kaliforniji u sredu, na koje je Peking obećao da će reagovati "čvrstim i energičnim" merama.

Cilj vežbi Kine je provera kapaciteta preuzimanja kontrole nad morem, vazdušnim prostorom i informacijama, radi odvraćanja i potpunog okruženja Tajvana, saopšteno je juče u Kini.

U nedelju je tajvansko Ministarstvo odbrane primetilo devet kineskih ratnih brodova i 58 aviona oko ostrva, pošto je prethodnog dana registrovalo isto toliko ratnih brodova i 71 avion.

Tajvansko ministarstvo je navelo da prati kretanja kineske vojske zahvaljujući zajedničkom sistemu obaveštavanja i izviđanja, navodeći broj borbenih aviona i bombardera primećenih u nedelju do podne po lokalnom vremenu.

Kineska vojska simulirala je i "precizne udare" na ključne mete na Tavjanu i u okolnim vodama, a u njima je učestvovalo desetine aviona i kopnenih trupa, javila je kineska državna televizija.

Prema Pekingu mobilisani su razarači, brzi brodovi za lansiranje raketa, borbeni avioni i druge letelice, tokom manevara.

Tajvan od građanskog rata 1949. želi nezavisnost od Kine koja ga smatra delom svoje teritorije i osuđuje svaki vid političke komunikacije sa vladom na ostrvu. Kina tvrdi da će sačuvati Tajvan u svom sastavu "makar i silom".

Peking je u petak uveo zabranu putovanja i finansijske sankcije pojedincima koji su bili povezani sa posetom tajvanske predsednice SAD.

Tajvanska vojska je saopštila da su aktivirani protivraketni odbrambeni sistemi i da su vazdušne i pomorske patrole poslate da prate kineske letelice.

Vojne vežbe predstavljaju ozbiljno upozorenje protiv dosluha između separeatističkih snaga koje traže 'nezavisnost Tajvana' i spoljnih sila, kao i protiv njihovih provokativnih aktivnosti, upozorio je portparol kineske vojske Ši Ji.

Vašington je u subotu ponovio apel da se ne menja status kvo.

Vežbe sa bojevom municijom će biti održane u ponedeljak u Tajvanskom moreuzu blizu obala Fudžijana, provincije koja se nalazi naspram ostrva, navele su kineske lokalne pomorske vlasti. 

Predsednica Cai Ing-ven u subotu je osudila autoritarni ekspanzionizam Kine i dala uveravanja da će Tajvan nastaviti da radi sa SAD-om i drugim zemljama na odbrani vrednosti slobode i demokratije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina zapretila...
Kina i Tajvan

Sporan sastanak

29.03.2023. 08:25

Kina zapretila...

Kina je zapretila "odlučnim protivmerama" ukoliko dođe do sastanka tajvanske predsednice Caj Ingven i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija tokom u Los Anđelesu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve