Svet
02.09.2020. 15:00
R. E. / RTS

Šta predviđa zajednička platforma lidera pobedničkih koalicija u Crnoj Gori

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U noći za nama, Crnu Goru nisu remetili nemiri, incidenti i problematična slavlja rezultata parlamentarnih izbora. Po svemu sudeći, prihvaćen je apel čelnika tri pobedničke koalicije da se mirno i trezveno, bez revanšizma, odvijaju promene u Crnoj Gori. Lideri koalicija su usaglasili platformu o konstituisanju nove vlasti i potvrdili da će Crnu Goru razvijati kao demokratsku, građansku državu, i da neće izneveriti nacionalne interese.

Lideri sve tri pobedničke koalicije su prvim dogovorima utvrdili osnovne principe konstituisanja buduće vlasti, piše RTS.

Nagovestili su da od obećanog ne odustaju i da postoji mogućnost da se pronađe zajednički put u promeni vlasti i ostvari jedinstvo koalicija koje međusobno, imaju i različite političke orijentacije.

Povezane vesti - "SARAĐIVAĆEMO SA SVIMA" Krivokapić: Crna Gora neće nestati

Usvojena platforma upravo to najavljuje.

"Gde smo jasno poslali poruke – da mi gledamo u budućnost, a ne u prošlost, da nema promene spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, da smo spremni da realizujemo sve međunarodno preuzete obaveze. Da smo spremni da sprovedemo reforme u uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju. Da poštujemo Ustav Crne Gore. Da verujemo jedino u građansku Crnu Goru", rekao je Aleksa Bečić, lider koalicije "Mir je naša opcija".

Takođe, kaže, "držimo ispruženu ruku manjinskim partijama da zajedno vršimo vlast i da ćemo sa stručnim i moralno nespornim ljudima formirati vlast i krenuti da mirimo i ekonomski i moralno oporavljamo naše društvo".

Pritisci, uz ovako tesnu većinu – a tri bivše opozicione koalicije, pobedile su za jedan poslanički mandat, bili su i očekivani, a čini se da su im najviše izloženi upravo u koaliciji "Crno na bijelo".

Povezane vesti - ABAZOVIĆ: Ako se nađe pitanje povlačenja priznanja,protiv smo

"Uprkos stotinama poziva, uprkos hiljadama i hiljadama poruka koje sam primio u prethodnom periodu, uprkos pozivima mojih kolega iz regiona, ja dajem reč da Dritan Abazović i koalicija "Crno na bijelo" neće podleći ni pod jednim pritiskom i da će se striktno voditi samo nacionalnim ineresima Crne Gore", rekao je Abazović.

Zajednička platforma, koja će se razrađivati narednih dana, predviđa i formiranje ekspertske vlade, potpunu posvećenost primeni Ustava i zakona, ali i izmenu diskriminatorskih zakona, poput onog koji je i pokrenuo lavinu protesta protiv DPS-a – Zakona o slobodi veroispovesti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve