Svet
24.11.2022. 18:15
Beta / AP

Ratna kriza

Šta su "tačke nepobedivosti" koje su otvorene u Ukrajini

ukrajina, rat
Izvor: Shutterstock

Zbog teškoća sa kojima se ukrajinske vlasti sada suočavaju i zbog onih koje se očekuju kako zima odmiče danas je otvoreno hiljade takozvanih "tačaka nepobedivosti" odnosno prosotrija u kojima ima grejanja i struje koje nude tople obroke, struju i internet, izjavio je visoki zvaničnik u predsedničkoj kancelariji Kirilo Timošenko.

Više od 3.700 "tačaka nepobedivosti" otvoreno širom zemlje jutros nakon što su jučerašnji ruski raketni udari na energetsku mrežu Ukrajine ostavili grlavni grad, veliki deo Ukrajine, ali i deo Moldavije u mraku, bez grejanja i bez vode.

Stanovnici Kijeva, grada od 3 miliona građana, danas su morali da skupljaju kišnicu kako bi se snabdeli vodom i da se greju u kafićima jer su njihovi stanovi ostali hladni i bez osnovnih uslova za život.

U nekim krajevima Kijeva ponovo su zasijale sijalice, a u nekim vraćena voda pa su prijatelji, kolege i članovi porodice razmenjivali informacije o tome gde da nabave ono što im nedostaje, no vazdušni napadi ostavili su mnoge i bez struje i bez vode.

Kafići u glavnom gradu su nekim malim čudom danas brzo postali oaze udobnosti jer su ostali otvoreni i nakon napada i služili tople napitke i hranu uz muziku i mogućnost konektovanja na intenet.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je jutros da je oko 70 odsto Kijeva i dalje bez struje.

Hladna kiša koja sipa i sneg na ulicama koji je napadao prethidnih dana nisu od pomoći tmurnom raspoloženju građana, ali, kako se navodi, čeličnom. Zima obećava da će biti duga ali Ukrajinci kažu da, ako je namera ruskog predsednika Vladimira Putina da ih slomi, onda treba da ponovo razmisli o tome.

Stanovnici Kijeva odlučni su u tome da, kako kažu, radije žive bez struje nego sa ruskom invazijom, koja traje već devet meseci. 

Kličko je na Telegram nalogu rekao da radnici energetske mreže "daju sve od sebe" da vrate struju. Timovi za popravku vodovodne mreže su takođe napredovali.

Kličko je saopštio da je vodosnabdevanje širom prestonice obnovljeno, uz upozorenje da "neki potrošači i dalje mogu da imaju nizak pritisak vode".

Struja, toplota i voda postepeno su se vraćali i u druge krajeve Ukrajine. Regionalne vlasti objavile su poruke na društvenim mrežama u kojima su obavešteni ljudi o napretku popravki, ali i da im je potrebno vreme.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto Ukrajina evakuiše stanovništvo iz oslobođenih oblasti
1

Rat u Ukrajini

21.11.2022. 15:05

Zašto Ukrajina evakuiše stanovništvo iz oslobođenih oblasti

Ukrajinske vlasti su saopštile da su počele evakuaciju stanovništva iz nedavno oslobođene oblasti Herson i susedne pokrajine Nikolajev, pošto strahuju da je oštećenje infrastrukture preveliko za normalno snabdevanje strujom tokom zime.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
-1°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve