Svet
25.06.2022. 10:52
R.E.

Podeljena mišljenja

Šta su Tramp, Bajden i Makron rekli o ukidanju prava na abortus u SAD

Džo Bajden
Izvor: SIPA USA POOL / Oliver Contreras / POOL

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je, povodom odluke Vrhovnog suda SAD da poništi presudu kojom je pravo na abortus bilo legalizovano u celoj državi, da je sud američkom narodu oduzeo već priznato ustavno pravo.

"Danas je vrlo tužan trenutak. Vrhovni sud SAD je izričito oduzeo ustavno pravo američkom narodu, koje je već priznao. Nije ga ograničio, prosto su ga oduzeli. To nikada nije urađeno sa nekim pravom koje je važno tolikom broju Amerikanaca. Ali oni su to učinili", rekao je Bajden.
 

On je dodao da je sada oborena presuda o takozvanoj odluci "Rou protiv Vejda" iz 1973. godine, kojom je abortus bio legalizovan u celoj državi i koja je štitila pravo žena da zajedno sa lekarom donesu odluku bez uticaja politike.

Bajden je naveo da je presuda bila ustavni princip donet uz širok nacionalni konsenzus, koji su poštovale sudije imenovane od demokratskih i republikanskih predsednika.

On je rekao da je sud vratio Ameriku unazad za 150 godina, ali da to ne znači da je "borba gotova", i dodao da je jedini način da se zaštiti pravo žena na izbor je da ga Kongres "vrati usvajanjem federalnog zakona".

Bajden je pozvao glasače u SAD da se postaraju da se "njihov glas čuje" na predstojećim izborima ove jeseni.

Za razliku od Bajdena, bivši predsednik SAD Donald Tramp pohvalio je odluku Vrhovnog suda.

Tramp je u intervjuu za Foks njuz ocenio da će odluka suda "na kraju biti dobra za sve".

Na pitanje šta misli o svojoj ulozi u vezi sa poništenjem, jer je on imenovao tri konzervativne sudije u Vrhovni sud, Tramp je rekao da je "odluku doneo Bog".

Bivši američki predsednik Barak Obama objavio je na svom Twitter nalogu da je Vrhovni sud poništenjem presude prepustio "najličniju odluku koju neko može da donese ćefu političara i ideologa", i da je time "napao osnovne slobode miliona Amerikanaca".

Svoje žaljenje zbog odluke američkog Vrhovnog suda da na saveznom nivou ukine pravo na abortus izrazio je i predsednik Francuske Emanuel Makron. On je ocenio da se na taj način dovodi u pitanje sloboda žena jer je "abortus osnovno pravo svih žena".

"To (pravo) mora da bude zaštićeno. Izražavam svoju solidarnost sa ženama čije slobode danas osporava Vrhovni sud SAD", napisao je Makron na Twitteru.
 

Abortion is a fundamental right for all women. It must be protected. I wish to express my solidarity with the women whose liberties are being undermined by the Supreme Court of the United States.

Nekoliko francuskih udruženja za odbranu prava na abortus osudilo je odluku američkog suda navodeći da je to "opasan signal" kojim se ugrožava pravo žena u ostatku sveta, čak i u Francuskoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve