STRAH I TREPET ZA ZAPAD: Rusima stiže “oružje Sudnjeg dana”

STRAH I TREPET ZA ZAPAD: Rusima stiže “oružje Sudnjeg dana”

YouTube


Ruska vlada planira da u narednih deset godina opremi vojsku sa najsavremenijim oružjem, koje po njoj, nema premca nigde na svetu. Jurij Borisov, Zamenik premijera za vojno-industrijski tehnološki sektor, izjavio je kako vojska Rusije već prolazi kroz proces reorganizacije i osavremenjavanja opreme i oružja.

Neka od ovih oružja će početi da se koriste najkasnije do 2027. godine, i procenjuje se da predstavljaju veliki napredak u odnosu na već postojeća, ali i oružja budućnosti koja planira NATO.

Prva na listi jeste bacač interkontinentalnih balističkih raketa nove generacije, “Sarmat ICBM”, za koji se veruje da predstavlja jedno od najnaprednijih i najdiskutabilnijih vrsta oružja istovremeno. Projektil je deo novog arsenala koji otkiro javnosti Vladimir Putin, ruski predsednik, još u martu.

Ova ICBM “skalamerija” ima veći domet no raniji modeli, i veruje se kako bi mogla da “dobaci” rakete od Severnog ili Južnog pola, pa sve do bilo koje tačke na Zemlji. Zapadni mediji su ovu novotariju već krstili “oružjem apokalipse”, upozoravajući kako bi ona mogla da vrlo lako probije protivraketnu odbranu Ujedinjenih nacija. Ovaj projektil je već podvrgnut testiranju, a Ministarstvo odbrane Rusije je istaklo kako je već osposobljeno za let raketa, iako u ranoj fazi. Putin je još u maju izjavio kako veruje da će ovo oružje, koje lansira hipersonične rakete brzine 20 Maha, biti u upotrebi već 2020. godine.

Sledeće rusko oružje koje je pacifiste bacilo u paniku, jeste lovac pete generacije “Su-57”, a ruska vojska je potpisala ugovor još tokom druge olovine juna, da joj se isporuči 12 takvih specijalizovanih aviona. Ovi vazdušni lovci bi trebalo da uđu u upotrenu sledeće godine, i predstavljaju veliki napredak za pilote, budući da su opremljeni autonomnim, autopilotskim borbenim sistemom, dodatnom municijom, unapređenim radarom i motorima, kao i najsavremenijom tehnikom koja omogućava da avion bude “nevidljiv”. U tom svetlu nije ni čudo što je poznati vojni časopis “Magazin vojne straže” (Military Watch Magazine), ukazao da ovi ruski lovci imaju ogromnu prednost nad lovcima tipa F-35, kad je reč o brzini, senzorima, raketnoj nosivosti, pokretljivosti i dometu.

Što se tiče napada sa zemlje, ruskim truperima će stići i 100 specijalanih tenkova serije T-14 Armata, koji su opremljeni 125-milimetarskim topom, sposobnim da pogodi metu na udaljenosti od preko sedam kilometara, i to 12 puta u minutu. “Posada” tenka će biti smeštena u specijalnu višeslojnu komoru, koja će moći da čuva vojnike i u najkritičnijim borbenim uslovima. Vojnici će iz tenka spoljašnjost posmatrati uz HD kamere, a razmatra se i upotreba dronova u te svrhe.

Rusi se nisu koncentrisali samo na ofazivni potencijal svoje vojske, već planiraju da pojačaju i odbranu uvođenjem protivraketnog sistema “S-500”, za koji se veruje da će izvršiti revoluciju u vojnoj industriji. Ovaj sistem će biti sposoban da istovremeno gada desetak meta, a brzina raketa je sedam kilometara u sekundi, što je otprilike i brzina kojom interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama ulaze u atmosferu u trenutku kada se obrušavaju na cilj. procenjuje se da je domet oveg odbranbenog sistema “S-500” je nekih 600 kilometara, ali on se još uvek nalazi u stanju razvoja.

Rusi dobijaju i značajno pojačanje u vidu “Tirada-2s”, satelitskog ometača, za koji se veruje da će biti posebna snaga prilikom “elektronskog ratovanja”.
Budući da je ova tehnologija od izuzetnog značaja jer neprijatelje ostavlja skoro bez ikakvih modernih komunikacionih uređaja, veruje se da bi ovaj uređaj mogao da igra ključnu ulogu prilikom sukoba.

Čitajte i: PUTINOVO ORUŽJE SUDNJEG DANA: Rusija obnovila serijsku proizvodnju strateških bomabrdera Tu-160

OVO JE NAJNOVIJE PUTINOVO ORUŽJE ZA UNIŠTENJE AMERIČKE PROTIVRAKETNE ODBRANE: Bodež, avangarda i status smrt za ratne brodove i raketne baze

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar