(VIDEO) OVO JE NAJNOVIJE PUTINOVO ORUŽJE ZA UNIŠTENJE AMERIČKE PROTIVRAKETNE ODBRANE: Bodež, avangarda i status smrt za ratne brodove i raketne baze

(VIDEO) OVO JE NAJNOVIJE PUTINOVO ORUŽJE ZA UNIŠTENJE AMERIČKE PROTIVRAKETNE ODBRANE: Bodež, avangarda i status smrt za ratne brodove i raketne baze

Foto printscreen youtube


Dan posle govora predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je potvrdio da je ta zemlja počela da razvija nova strateška odružja, koja su prema njegovim rečima imuna na kapacitete neprijateljske protivraketne odbrane, svetski mediji i dalje spekulišu šta je to Putin prikazao.

Naime, Putin je naveo da osnovu novog ruskog strateškog oružja čine hipersonične rakete koje se lansiraju iz vazduha, a koje može da koristi nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu.

Ruski vojni planeri veruju da novo oružje zapravo prati inovativne dizajne, što ih čini imunim na trenutne ili buduće borbene kapacitete protivraketne odbrane od napada balističkih raketa. Novi tipovi oružja koji su juče predstavljeni veruje se da će biti pokriveni starim ali i novim ugovorom o smanjenju strateškog naoružanja (START).

HIPERSONIČNA RAKETA KINŽAL (BODEŽ)

U svom govoru Putin je naveo da su ruske vazduhoplovne snage u operativnu upotrebu uvele hipersoničnu raketu (Kinzhal) odnosno ” bodež” u prevodu. Ova raketa prema Putinovim rečima može da nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu. Lansira se sa letelica koje mogu da dostignu brzinu od 2,8 maha na velikoj visini ( platforma MiG-31). Ova raketa odmah po lansiranju postiže hipersoničnu brzinu od neverovatnih 10 maha. Sama raketa od momenta lansiranja ima kontrolisan let i manervabilnost tokom svih faza leta. Domet ove rakete prema Putinovim navodima je 2.000 kilometara.

HIPERSONIČNA RAKETA AVANGARDA

Putin je takođe naveo da Rusija razvija kopneni lanser hipersonične rakete koja će po lansiranju moći da razvije brzinu veću od 20 maha, dvostruko više od samog bodeža. Nova hipersonična raketa Avangarda je već testirana i prema Putinovim rečima ona se već nalazu u proizvodnji. Naime ova hipersonična raketa koristi balističku raketu kako platformu da se podigne na određenu visinu i dosegne odgovarajuću brzinu, koja kad se postigne dolazi do odvajanja Avangarde od rakete nosača da bi zatim počeo let na ivici atmosfere. Raketa avangarda izrađena je navodno od naprednih kompozitnih materijala, što daje raketi sposobnost da izdrži visoke temperature povezane sa kretanjem u atmosferi pri takvoj velikoj brzini. Telo ove rakete konstruisano je tako da njena struktura izgleda kao strela, što joj daje sposobnost da izdrži temperature od 1600 do 2000 stepeni celzijusovih.

 

INTERKONTINENTALNA BALISTIČKA RAKETA “SARMAT”

Rusija je takođe započela testiranje nove, 200-tonske interkontinentalne balističke rakete poznate pod nazivom Saramat. Ova raketa ima domet od 11.000  kilometara i sposobna je da pogodi svaku metu na zemlji, koristeći polarnu trajektoriju. Ova raketa ima višestruku bojevu glavu satavljenu od 10 teških ili 16 lakih bojevih glava, ili kombinacija pravih bojevih glava i lažnih koje bi na sebe preuzele savladavanje neprijateljske protivraketne odbrane. Interkontinentalna  balistička raketa „Sarmat“ ima maksimalnu brzinu od sedam kilometara u sekundi, težine je 100 tona i ima pogon na tečno gorivo.

Već se nagoveštava da će upravo ova balistička raketa biti nosač nove hipersonične rakete ” avangarda”

NUKLEARNI POGON ZA BORBENE SISTEME

Vladimir Putin je naveo i da su ruski naučnici uspeli da razviju minijaturne pognske sisteme na nukelarni pogon, koji su 100 puta bolji od sadašnjih. Prema Putinovim rečima ovaj reaktor će moći da se ugradi u krstareće rakete kao i na autonomna podvodna plovila ili oružane sisteme, omogućavajući time da takvi borbeni sistemi postanu kompaktne paltforme i da se koriste kao strateško oružje za napad na bilo koji cilj na zemljinoj kugli. Putin je potvrdio da je novi nuklearni pogon za krstareće rakete testiran prošle godine i pokazao je sposobnost delovanja kao pogona potrebnog za lasniranje i let takovg oružja.

Upotreba nukelarnog pogona za sisteme za protivraketnu odbranu daće mogućnost da krstareća raketa konstruisana za korišćenje ovog sistema može povećati domet do 12 puta veći odo onog koji je postignut upotrebom konvencionalnog pogona. Ono što će biti omogućeno osim niskog leta biće i sposobnost raketa sa ovim pogonom da izbegnu protivvazdušnu odbranu protivnika i da može koristiti neočekivane uglove za napad na cilj što nisu bili izvodljvi sa konevncionalnim pogonom.

Američki izvori potvrdili su da su Rusi testirali krstareću raketu na nuklearni pogon, ali je ukazano na to da je takav test izveden na području Artika, ali da nije zabeležen nikakav radioaktivni trag od strane evropskog monitoringa za nuklearno zagađenje.

NAPAD IZ DUBINE

Još jedno oružje koje je Rusija objavila da razvija jeste “torpedo na nuklearni pogon”, koju su Rusi odredili kao “nuklearno pokretani podvodni nosač nuklearnog naoružanja” – autonomno podvodno vozilo koje se lansira sa podmornica i dizajnirano je kao oružje. Ova buduća ‘podvodna krstareća raketa’ moći će da funkcioniše potpuno autonomno od bilo kakve podmornice ili konvencionalnog torpeda i  čak plovi na interkontinentalnim rastojanjima. Biće u stanju da putuje pod vodom velikim brzinama i manevriše pod vodom bolje od konvencionalnih platformi. Ovo torpedo ili plovilo biće naoružano konvencionalnom ili nuklearnom bojevom glavom, kako bi se eliminisali strateški ciljevi kao što su nosači aviona na morskoj pučini ili po brodovima u njihovim matičnim lukama.

Poboljšanje potivraketne odbrane

Potreba za diverzifikacijom ruskog nuklearnog arsenala je jasna indikacija da su ruski planeri nuklearnog rata su duboko zabrinuti zbog napretka u američkom sistemu protivraketne odbrane zasnovane na presretanju.

Rusija takođe krenula u unapređenje sopstvenih raketa za protivraketnu odbrambenu, presretač A-235 (PRS-1M) nedavno je testiran, a u toku je i opitovanje novog protivraketnog odbrambenog sistema S-500 ” Prometej”

Moskva takođe sprovodi projekte razvoja anti-balističke raketne odbrane koristeći presretače raketa i usmereno energetsko oružje. U poslednjih nekoliko meseci ruski istraživači su testirali A-235 (PRS-1M) – presretač raketa kratkog dometa koji je zamišljen da zameni sistem za presretanje A-135 (53T6)koji brani rusku prestonicu od 1995. godine. Ovi presretači više nisu u proizvodnji, ali njihov pogonski sistem je potrebno zameniti. A-235 (PRS-1M) ima istu veličinu kao i 53T6 jer je dizajniran za primenu iz istih silosa. Novi projektil testiran je dvaput proteklih meseci i planiran je za raspored krajem 2018. godine. Novi čvrsti pogon  rakete je dizajniran tako da omogući ubrzanje oružja brzinom od četiri kilometra u sekundi.

NE PROPUSTITE:
PUTIN PREDSTAVIO NOVO RUSKO ORUŽJE: Balistička raketa ” Sarmat”, raketa ” Kinžal” i nuklearni torpedo ” KANYON” ruski odgovor na američki protivraketni štit

2 komentara

Dodajte komentar
  1. 2
    marko

    REKAO BIH OVO AMERIKANCI NISU USPELI 1960 OVO NAPRAVITI OCITO KRISTAL PROBLEMI S AERIDINAMIKOM RAKTE ZNAMO DA TEMPERATURA I MAH NA KRILIMA UNISTAVA STABILNOST RAKETE RUSI JESU KAKO OSTAJE UDOMENIMA VOJNE TAJNE STO ZNACI AKO OVO STAVE NA SARMAT BRZINA CE ITI NE 21 MAH AKO STAVE NUKLEARNE MOTORE VISE NJIH NEGO PRELAZIT CE I 30 MAHA TIME RUSI DOBIJAJU NUKLEARNI RAT

+ Ostavite komentar