ŠTRAHE NA IBICI: U Srbiji sam kao Putin, to je fantastična zemlja

ŠTRAHE NA IBICI: U Srbiji sam kao Putin, to je fantastična zemlja


Višesatni sastanak u vili na Ibici u leto 2017. godine srušio je austrijsku vladu. Predsednik Aleksander Van der Belen je posle sastanka sa kancelarom izjavio da su vanredni parlamentarni izbori neophodni, dok su akteri video snimka koji je kriv za pometnju u Austriji, dojučerašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i njegova desna ruka Johan Gudenus, već dali ostavke na sve funkcije. 

Kako piše Dojče vele, ono što se moglo zaključiti na osnovu isečaka snimka koje od petka objavljuju Zidojče cajtung i nedeljnik Špigel, potvrdio je i sam Štrahe na konferenciji – bio je prilično pijan. Dojučerašnji šef desničarske FPO izrazio je želju da vidi ceo sedmosatni snimak, čemu se nada i austrijsko tužilaštvo, ali mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da to urade štiteći izvore.

Tako je i dalje velika zagonetka, ne samo ko je organizovao nameštaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku.

Špigel i Zidojče objavili su tek nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima bili izdašniji sa citatima. Razgovor je očito bio prilično nepovezan i ležeran, pa se lutalo do raznih tema – između ostalih i do Srbije.

Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je Srbija „fantastična zemlja“, da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsednik Vladimir Putin. On je, inače, naglašavao da Austrija „snažno treba da se orijentiše ka Istoku“, posebno prema zemljama Višegradske grupe, jer na Zapadu vlada „dekadencija“.

Štrahe je dodao da je bio u Moskvi mnogo puta i da se sa Putinovim savetnicima sastajao još pre deset godina praveći planove „kako možemo strateški da sarađujemo“.

Međutim, u tekstu Zidojče cajtunga, kako dalje prenosi Dojče vele, ovog vikenda Štrahe je citiran sa sasvim drugačijom izjavom o Srbiji. Svoju „rusku“ sagovornicu je upozorio da ne investira na Balkanu: „Hrvatska je sranje, obično sranje“, rekao je on prema pisanju ovog lista i dodao da treba izbegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme „izvučene ispod guzice“ – što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu. Zidojče i Špigel još nisu objavili same snimke na kojima Štrahe pominje Srbiju.

Štrahe je tokom sporne večere na Ibici, razne ljude nazivao „budalama“, novinare „najvećim kurvama na planeti“, a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je „scharf“ što bi se moglo prevesti kao „dobra riba“. Štrahe se u obraćanju u subotu izvinio i svojoj supruzi.

Na sastanku na Ibici je, kako je već pisao DW, bila i Tajana Gudenus, supruga Johana Gudenusa, poreklom Srpkinja iz Banjaluke. Ona na objavljenim snimcima nije progovarala.

Inače je poznat flert FPÖ sa delom austrijskog biračkog tela srpskog porekla. Štrahe je bio rado viđen gost u Beogradu i Banjaluci i u međunarodnoj štampi prepoznat kao neko ko se zalaže za „srpsku stvar“ – bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na Kosovu. Nekoliko puta je otvoreno govorio da bi Republika Srpska trebalo da ima pravo na ujedinjenje sa Srbijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar