Svet
04.11.2023. 22:17
BETA- AFP

Vlada Hamasa

Suspendovana evakuacija stranaca i dvostrukih državljana iz Gaze

1
Izvor: BETA/ AP / Abed Khaled

Vlada Hamasa suspendovala je evakuaciju stranaca i onih koji imaju dvostruko državljanstvo u Egipat, jer je Izrael odbio da dopusti da se ranjeni Palestinci prevezu u egipatske bolnice, rekao je jedan zvaničnik agenciji Frans pres na graničnom prelazu Rafa.

"Niko ko ima dvostruko državljanstvo neće moći da napusti Pojas Gaze pre nego što se ranjenici koji bi trebalo da se evakuišu iz bolnica na severu Pojasa Gaze mogu biti transportovani do prelaza Rafa", rekao je taj zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Izvor blizak egipatskim bezbednosnim službama je potvrdio za Frans pres da se ni jedna ranjena osoba, ni ona koja ima strani pasoš, nije pojavila na egipatskoj strani graničnog prelaza.

Prelazak je suspendovan "posle bombardovanja vozila hitne pomoći koja transportuju ranjene ljude" do prelaza, dodao je isti izvor.

Izvori u Hamasu su nagovestili da je Izrael odbio da odobri odlazak u Egipat za mnoge ranjene ljude čija su se imena pojavila na listi poslatoj egipatskim vlastima.

U petak je izraelska vojska potvrdila da je pogodila vozilo hitne pomoći ispred bolnice Šifa, najveće u Gazi, rekavši da ga je koristila "teroristička ćelija Hamasa".

U tom udaru je poginulo 15 i ranjeno 60 ljudi, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.

"Užasnut sam"

Antonio Gutereš

1

Antonio Gutereš

04.11.2023. 12:35

"Užasnut sam"

Ciljano vozilo je bilo deo konvoja vozila hitne pomoći koja su se pripremala da prevezu ranjene ljude do graničnog prelaza Rafa.

Svetska zdravstvene organizacija i UN su saopštile da su duboko šokirane i alarmirane zbog tog incidenta i istakle da pacijenti, oni koji se o njima brinu i vozila hitne pomoći moraju biti zaštićeni u svako doba.

Izraelska vojska optužuje Hamas da vodi rat iz bolnica što je ta islamska organizacija kategorički porekla.

Od srede je nekoliko stotina stranaca i dvostrukih državljana evakuisano iz Gaze, teritorije koju izraelska vojska neprestano bombarduje od početka napada pripadnika Hamasa na južni Izrael u kojima je poginulo više od 1.400 ljudi, uglavnom civila.

U bombardovanju Gaze i kopnenoj ofanzivi poginulo je gotovo 9.500 ljudi, među njima oko 3.900 dece i hiljade je ranjeno, po podacima Ministarstva zdravlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve