Svet
22.05.2022. 22:05
Beta

Velika Britanija

Svaki dan novi slučajevi majmunskih boginja

Majmunske boginje
Izvor: Beta/CDC / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner

Velika Britanija beleži svaki dan nove slučajeve majmunskih boginja, rekla je danas zvaničnica Britanske agencije za zdravstvenu bezbednost, dok je vlada navela da vrlo ozbiljno gleda na tu temu.

"Svaki dan beležimo nove slučajeve" rekla je Suzan Hopkins za BBC.
 

Prošle nedelje je zabeleženo 20 obolelih i novi bilans će biti objavljen sutra sa podacima od vikenda, rekla je Hopkins.

Više evropskih zemalja zabeležilo je slučajeve ove bolesti, čije širenje bi moglo da se ubrza u Evropi, ocenio je u petak zvaničnik regionalnog odelenja Svetske zdravstvene organizacije.

Hopkins je rekla da u velikoj većini slučajeva do sada u Velikoj Britaniji ljudi sami ozdrave.

Opisala je majmunske boginje kao novu infektivnu bolest koja se širi u britanskoj zajednici slučajevima koji nemaju nikakav identifikovan kontakt sa osobom koja je došla iz Zapadne Afrike gde je bolest prethodno bila prisutna i gde je endemska.

Prenos je konstatovan uglavnom među pojedincima koji se identifikuju kao homoskesualci ili biseksualci, ili kod muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, rekla je ona.

Pozvala je da se pazi na najmanji simptom, ali istovremeno naglašavajući da je rizik za celokupnu populaciju "izrazito mali".

Iako nema vakcine protiv majmunskih boginja, koje se leče same od sebe, vakcina protiv velikih boginja bi mogla da se koristi da se zaštite kontaktni slučajevi, rekla je ona. 

Ministar zadužen za obrazovanje Nadhim Zahavi rekao je na istoj televiziji da vlada uzima tu temu "vrlo ozbiljno" i da je Velika Britanija počela da kupuje vakcine protiv velikih boginja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje - šta treba znati
majmun

Nova svetska briga

21.05.2022. 15:05

Majmunske boginje - šta treba znati

Majmunske boginje pokrenule su potpuno novi talas brige u svetu. U Velikoj Britaniji, Portugalu, Španiji i Sjedinjenim Državama do sada je prijavljeno ili se sumnja na nekoliko slučajeva ove bolesti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve