SVE SPREMNO ZA ČETVRTU PUTINOVU INAUGURACIJU: Plan svečanosti drugačiji nego 2012. svečani prijem posle vojne parade 9. maja

SVE SPREMNO ZA ČETVRTU PUTINOVU INAUGURACIJU: Plan svečanosti drugačiji nego 2012. svečani prijem posle vojne parade 9. maja

Foto. AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev


Sadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin koji je na predsedničkim izborima u martu dobio 76 odsto glasova, u ponedeljak 7. maja biće inaugurisan četvrti put.

Ovoj inauguraciji prethodili su subotnji protesti protiv Putina u Moskvi i drugim gradovima Rusije, na poziv opozicionara Alekseja Navaljnog pod parolom “On nam nije car”, kada je privedeno oko 1.600 osoba.

Sam Navaljni je ubrzo nakon privođenja pušten na slobodu ali se tereti za nezakonito organizovanje demonstracija i suprostavljanje policiji.

Navaljni, kome je zakazano suđenje za 11. maj, nakon oslobađanja je na svom tviteru napisao “Izgleda da je došla naredba da se do inauguracije ne hapsi”.

Ovogodišnja inauguracija odvija se nešto drugačije nego prethodna 2012. godine, kako bi se izbegli neki negativni momenti koji su je pratili.

Ovoga puta Putin neće proći u povorci blokiranim i potpuno praznim ulicama po centru Moskve, kada je po objašnjenju portparola Kremlja Dmitrija Peskova simbolično napustio Vladu i mesto premijera i preselio se u Kremlj.

Putin će ove godine samo proći put od radnog kabineta u Kremlju i doći do Velikog Kremljovskog dvorca, i po tradiciji, proći Georgijevsku i Andrejevsku salu, gde će položiti zakletvu i primiti predsednička odličja.

Nakon govora, kako je najavljeno, Putin će izaći iz dvorca i na ulici se sresti sa volonterima koji su učestvovali u njegovoj izbornoj kamapanji.

Ove godine, takođe, neće biti održan svečani prijem u čast stupanja na dužnost novog predsednika, kao što je to bio slučaj 2000, 2008. i 2012. godine.

Izvor iz Kremlja je kazao TV Doždu da će svečani prijem biti održan na Dan pobede, 9. maja, i da će “on biti dovoljan”.
Ruski mediji navode da će ceremoniji prisustvovati oko 5.000 ljudi, i da će osim poslanika i činovnika prisutni biti i kulturni i javni radnici, poglavari svih konfesija u Rusiji, volonteri koji su učestvovali u kampanji.
Za sada nije saopšteno ko će od zvanica iz inostranstva prisustvovati ceremoniji.
Nakon inauguracije, Vlada automatski podnosi ostavku a Putin ukazom imenuje mandatara za sastav nove vlade. Najavljeno je da će se o kandidaturi već narednog dana izjasniti donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma.
Putin je postao premijer Rusije 9. avgusta 1999. godine, i od tada je u tri navrata bio predsednik i u jednom mandatu premijer.

NE PROPUSTITE:

PUTIN PONOVO PREDSEDNIK RUSIJE: Osvojio 76,67 odsto glasova

PUTIN I 66 PATULJAKA

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar