Svet
22.12.2022. 17:32
Beta-AP

"Shvatamo ozbiljno"

Turska o ulasku Švedske u NATO: Nismo ni na pola puta

Švedska
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da ta država ceni dosadašnje korake Švedske da dobije odobrenje za ulazak u NATO, ali da nije ni na "pola puta" u ispunjavanju liste obaveza koje je preuzela da bi obezbedila podršku Ankare.

 

Čavušoglu je na konferenciji sa švedskim kolegom Tobijasom Bilstromom rekao da je odluka švedskog suda da ne izruči čoveka kog Turska traži zbog navodnih veza sa neuspelim državnim udarom 2016. godine "zatrovala" pozitivnu atmosferu u pregovorima.

Švedska i Finska su ove godine odustale od svoje dugogodišnje politike vojne neutralnosti i odlučile da podnesu zahtev za ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Za to je potrebno jednoglasno odobrenje 30 članica, medjutim Turska još uvek ne daje zeleno svetlo, a kao uslov je postavila izručenje pripadnika grupa koje Ankara smatra terorističkim.

Čavušoglu je dodao da turska vlada još uvek čeka "konkretan razvoj događaja" kada je reč o ekstradicijama i zamrzavanju imovine.

"Postoji dokument, treba ga sprovesti. Nismo još ni na pola puta. Na početku smo", rekao je on, misleći na memorandum koji su Turska, Švedska i Finska potpisale u junu.

Prema memorandumu, dve zemlje su se saglasile da će raditi na po Tursku bezbednosno problematičnim pitanjima, uključujući zahteve za deportaciju i ekstradiciju kurdskih militanata i ljudi povezanih sa mrežom koju vodi muslimanski propovednik Fetulah Gulen. Turska smatra da je Gulen (81), koji živi u SAD, organizator pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Bilstromova poseta usledila je nekoliko dana nakon što je vrhovni sud Švedske odbio da izruči novinara Bulenta Kenesa, koga Turska optužuje da je među "zaverenicima".

Kenes, koji je dobio azil u Švedskoj, bio je urednik lista Zaman danas (Today’s Zaman) na engleskom jeziku, koji je bio u vlasništvu mreže povezane sa Gulenom. Novine su zatvorene nakon što je država počela obračun sa Gulenovim pristalicama.

Bilstrom je ponovio da je Švedska odlučna da ispuni svoje obaveze i rekao da je Stokholm u procesu jačanja svog antiterorističkog zakonodavstva.

"Moja poruka ministru Čavušogluu i turskom narodu je jasna - Švedska drži svoja obećanja. Sporazum shvatamo ozbiljno. Pokrenuli smo korake u svakom paragrafu i nastavićemo da ga sprovodimo", rekao je švedski ministar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pobeda desnice na izborima u Švedskoj, premijerka priznala poraz
1

Tanka većina

15.09.2022. 11:15

Pobeda desnice na izborima u Švedskoj, premijerka priznala poraz

Vođa nacionalističke populističke stranke Švedske demokrate Jimi Okeson proglasio je pobedu desničarskog bloka na izborima održanim u Švedskoj tokom vikenda, a premijerka Magdalena Anderson priznala je poraz.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve