Svet
05.07.2022. 13:09

Jens Stoltenberg

"Istorijski trenutak za Finsku, za Švedsku i za NATO"

Švedska, Finska, nato
Izvor: Shutterstock

Trideset saveznika NATO-a potpisalo je protokole za Švedsku i Finsku i sada se prosleđuju zahtevi za članstvo dve zemlje u glavne gradove članica Alijanse za ratifikaciju u parlamentima.

"Ovo je zaista istorijski trenutak za Finsku, za Švedsku i za NATO", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
 

On je rekao da se potpisivanjem protkola o pristupanju pokreće proces ratifikacije u svakoj od zemalja članica.

"Kada nas bude 32 bićemo još jači... u trenutku kada se suočavamo sa najozbiljnijom bezbednosnom krizom u više decenija", rekao je Stoltenberg.

Trideset ambasadora i stalnih predstavnika zvanično je odobrilo odluku donetu na prošlonedeljnom samitu NATO-a da se pozovu Finska i Švedska da se pridruže tom vojnom savezu.

Ovim potezom će se dalje povećati strateška izolacija Rusije posle njene invazije susedne Ukrajine u februaru.

Uprkos dogovoru u Alijansi, parlamentarno odobrenje u državi članici Turskoj bi i dalje moglo da predstavlja probleme za njihovo konačno priključenje kao članice.

Prošle nedelje je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio da bi Ankara još mogla da blokira pristupni proces ako te dve zemlje ne ispune u potpunosti turski zahtev da isporuče osumnjičene povezane sa zabranjenim kurdskim grupama ili sa mrežom sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u izgnanstvu u SAD. Njega Ankara optužuje za neuspeli puč u Turskoj 2016.

Erdogan je rekao da bi turski parlament mogao da odbije da ratifikuje dogovor.

Pristupanje NATO moraju jednoglasno da odobre sve zemlje članice, što znači da svaka ima pravo blokiranja.

Stoltenberg je rekao da ne očekuje promenu stava.

"Postojala su bezbednosna pitanja koja je trebalo rešiti i mi smo uradili šta uvek radimo u NATO-u, nalazimo zajednički prostor", rekao je on.
 

Svaka NATO zemlja ima različite parlamentarne izazove i procedure i moglo bi da potraje još nekoliko meseci pre nego što dve nordijske zemlje postanu zvanično članovi.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je da se nada brzom procesu ratifikacije. Ruska invazija Ukrajine dala je procesu dodatnu notu hitnosti. Njihovo pridruživanje će dati zapadnoj vojnoj alijansi više snage, posebno naspram ruske vojne pretnje.

"Bićemo još jači i naš narod će biti još bezbedniji dok se suočavamo sa najvećom bezbednosnom krizom u decenijama", rekao je Stoltenberg.
 

Današnje očekivano zvanično odobrenje dovodi dve zemlje bliže Alijansi. Kao bliski partneri one su već prisustvovale nekim sastancima koji su se bavii pitanjima koja njih direktno pogadjaju.

Pošto su zvanično dobili poziv za članstvo, Švedska i Finska mogu da prisustvuju svim sastancima ambasadora iako još nemaju pravo glasa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve