SVETSKO ŽARIŠTE: Brazil prestao da objavljuje broj umrlih i zaraženih

SVETSKO ŽARIŠTE: Brazil prestao da objavljuje broj umrlih i zaraženih

EPA-EFE/Joedson Alves


Nakon polemike koja je usledila povodom zvaničnih izveštaja o broju obolelih i umrlih od koronavirusa Brazil je objavio nove podatke.

Prijavljeno je 15.654 novih slučajeva zaraze, kao i 679 preminulih od posledica kovida 19.

Ove podatke ministarstva zdravlja potvrdila je i druga institucija u zemlji.

Ministarstvo zdravlja Brazila je tokom vikenda uklonilo podatke sa svog sajta i prestalo da objavljuje ukupan broj obolelih i umrlih od posledica kovida 19, a ovaj potez usledio je nakon što su se na sajtu našli kontradiktorni podaci.

Broj zaraženih i preminulih od koronavirusa koje je vlada prijavila u ponedeljak identični su onima koje je ranije objavio Nacionalni savet zdravstvenih sekreterijata (CONAŠ), koji objedinjuje rukovodstvo državnih odeljenja u zdravstvu, ali je odvojen od federalnog ministarstva zdravlja.

Pročitajte još: SZO – Situacija se globalno pogoršava

Prema podacima ove institucije, u Brazilu je do sada od posledica korona virusa preminulo 37.134 ljudi, a po broju smrtnih slučajeva od kovida 19 ova zemlja nalazi se na trećem mestu u svetu, nakon Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Od početka epidemije virus je potvrđen kod 707.412 ljudi, zbog čega se Brazil našao na drugom mestu u svetu, odmah iza SAD.

U saopštenju koje je izdato juče, nadležni iz ministarstva zdravlja su izjavili da su problemi koji su nastupili tokom vikenda usledili nakon grešaka u objavljenom broju zaraženih i umrlih u dve države koji su kasnije ispravljeni.

Ovaj slučaj je doveo do kritika sa svih delova političkog spektra, pa i do poziva da kongres sprovede istragu po pitanju podataka u vezi sa pandemijom u zemlji.

Povodom ovog slučaja oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija koja je istakla značaj “konzistentne i transparentne” komunikacije iz Brazila.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar