“SVEŽA SEĆANJA NA TJENANMEN” Bolton: Kina treba da razmisli o svojim potezima

“SVEŽA SEĆANJA NA TJENANMEN” Bolton: Kina treba da razmisli o svojim potezima

(AP Photo/Jessica Hill)


Kina treba da razmisli o potezima koje povlači u vezi sa dogadajima u Hongkongu, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuce Džon Bolton.

Bolton je za Glas Amerike rekao da “i dalje sveža secanja na represiju kineskih vlasti na Trgu Tjenanmen i vapaj kineskih građana za slobodom i demokratijom”.

Upitan nameravaju li SAD nešto da uine povodom situacije u Hongkongu, nekadašnjoj britanskoj koloniji koja se od 1997. godine nalazi pod kontrolom Kine, gradu u kome već mesecima traju protesti protiv vlasti bliske zvaničnom Pekingu, Bolton je pozvao na stišavanje tenzija.

Povezane vesti – KINESKA ARMIJA PRED HONGKONGOM: Hoće li Kina rizikovati još jedan Tjenanmen?

“Znate da je Kina optužila SAD da je uzrok tih demonstracija. Demonstrante su povezali sa nama i istovremno su u javnost puštali licne informacije o našim, americkim diplomatama, u Hongkongu. Potrebno je da se sa time prekine”, naveo je Bolton.

On je istakao da Kinezi treba da porazmisle o potezima koje povlače jer se ljudi u Americi sećaju Trga Tjenanmen.

“Sećaju se slike čoveka koji stoji ispred reda tenkova, kao i vapaja kineskih građana za slobodom i demokratijom. Sveže su uspomene na represiju kineskih vlasti 1989. godine i bila bi velika greška stvoriti slična sećanja u Hongkongu”, rekao je Bolton.

On je dodao da se nada da kineski predsednik Si Đinping o koracima koje ce preduzeti.

“Uočljiv je duh slobode građana Hongkonga. Ono što SAD očekuju je da Kina poštuje sporazum koji je sklopila sa Ujedinjenim Kraljevstvom kada je Hongkong vraćen pod kontrolu Kine. Jedna država – dva sistema. To bi značilo da nakon primopredaje Hongkong zadrži jedinstveni sistem i slobode koje datiraju iz vremena Britanaca. Ako se taj dogovor bude prekršio to prerasta u značajan problem kredibiliteta Pekinga”, naveo je Bolton.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar