“Svi stanovnici Hrvatske će biti testirani na Covid-19”

“Svi stanovnici Hrvatske će biti testirani na Covid-19”

EPA-EFE/ANTONIO BAT


Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak najavio je da će svi stanovnici Hrvatske biti testirani na koronavirus.

Capak je gostujući na RTL detaljno odgovarao na jedno od najčešćih pitanja građana, a to je ko i po kojim kriterijumima će biti testiran.

Podsetio je da se Hrvatska od samog početka drži smernica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i SZO.

Povezane vesti – Nije posetila muža na samrti da bi uštedela masku i odelo za lekare

Najavio je i da će se u Hrvatskoj raditi istraživanje na celokupnoj populaciji da bi se videlo ko je preboleo koronavirus.

“Sigurno će se raditi. Pre nekoliko dana pokrenuli smo pregled literature da vidimo kako će to izgledati u drugim zemljama. Populacijske studije nije još pokrenuo niko, ali sigurno ćemo to raditi. Može se na dva načina: ili se uzme jedna cela pokrajina pa se pregledaju ljudi ili se napravi tzv. sentinel studija, uzmu se svi pacijenti jednog lekara opšte medicine i napravi se profil”, objasnio je Capak.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    JaPaja

    Najveća glupost koju su smislili. Da bi takva operacija bila korisna trebalo bi da svi budu testirani istog dana, istog dana rezultati i istog dana svi zaraženi da se smeste u izolaciju jer danas sam negativan a već nakon testiranja sutradan mogu da se zarazim.

+ Ostavite komentar