SZO: Koronavirus bismo mogli da poredimo sa španskim gripom

SZO: Koronavirus bismo mogli da poredimo sa španskim gripom

EPA-EFE/CIRO FUSCO


Milioni ljudi mogli bi da umru ukoliko dođe do drugog talasa pandemije koronavirusa, upozorio je danas službenik Svetske zdravstvene organizacije dodajući da se smrtonosna epidemija do sada ponašala onako kako su predviđali stručnjaci WHO-a, prenosi Index. hr.

“Možemo ovu pandemiju da uporedimo sa španskim gripom koji se ponašao tačno poput Covid-19: smirila se leti, a zatim opet žestoko krenula u septembru i oktobru, uzrokujući toko drugog talasa 50 miliona smrtnih slučajeva”, rekao je lekar Ranieri Guerra, pomoćnik generalnog direktora SZO-a, a prenosi CNN.

AP Photo/Andre Penner

AP Photo/Andre Penner

“Pandemija se ponaša onako kako smo predviđali”, dodao je.

Povezane vesti – VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

Prvi čovek svetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, upozorio je da nije sigurno da će naučnici uspeti da naprave uspešnu vakcinu protiv koronavirusa i da bi moglo da prođe i godinu dana dok ne uspeju u tome.

shutterstock

shutterstock

“Bilo bi vrlo teško sa sigurnošću reći da ćemo imati vakcinu”, rekao je Tedros. “Nikada nismo imali vakcinu protiv koronavirusa. To znači da će ovo biti prvo kada će biti izmišljena, nadajmo se da će biti izmišljena”, prenosi Index. hr.

Povezane vesti – SZO je za sledeću godinu potrebno 31,3 milijardi dolara za borbu protiv korone

On je rekao da SZO već ima više od 100 kandidata za vakcinu od kojih je jedno u poodmakloj fazi razvoja.

“U nadi da će biti vakcine, procena je da bi mogli da je imamo u roku od godinu dana. Ako se ubrza, mogla bi potrajati i nekoliko meseci manje. To govore naučnici”, izjavio je Tedros.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar