Svet
13.01.2021. 15:31
Tanjug

SZO: Nije potvrđeno da vakcine ne deluju na novi soj Covid-19

w_56590049.jpg
Izvor: ANSA / ANGELO CARCONI

Nije potvrđeno da postojeće vakcine ne deluju na novi soj Covid-19, koji je otkriven u Britaniji, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nastavlja da proučava ova pitanje, izjavila je danas za TAS S predstavnica SZO u Rusiji Melita Vujnović.

"Velika Britanija je izvestila da je novi soj zarazniji, ali zasad nema informacija da izaziva teži oblik bolesti ili da su vakcine razvijene protiv njega manje efikasne", rekla je zvaničnica SZO.

Povezane vesti - Više od pola miliona Italijana u kućnoj izolaciji

Ona je objasnila da je trenutno novi soj virusa zastupljen sa 14 mutacija od kojih neke mogu uticati na stepen zaraznosti virusa, odnosno na njegovu sposobnost prenošenja sa bolesne na zdravu osobu ili na ozbiljnost bolesti.

EPA-EFE/ANGELO CARCONI EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Povezane vesti - SZO: Prošle nedelje u svetu od Covid-19 obolelo skoro pet miliona ljudi

Izveštaji o britanskom soju Covid-19 pojavili su se sredinom decembra. a britanski državni sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu Met Hankok rekao je tada da su britanski naučnici identifikovali novi soj koronavirusa koji bi mogao biti kriv za visoku stopu zaraze u jugoistočnoj Engleskoj.

Rusija je 22. decembra privremeno obustavila vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog novotkrivenog soja Covid 19, navodi agencija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve