Svet
20.04.2020. 18:52
Tanjug

SZO UPOZORAVA: Budite spremni za slučaj nove epidemije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor SZO upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mere na suzbijanju pandemije, da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije kovida 19.

Tedros Adanom Gebrejesus je na virtuelnom sastanku sa ministrima zdravlja zemalja članica G20 u nedelju izjavio da ga ohrabruje činjenica da nekoliko članica počinje da planira kako da ublaži socijalne restrikcije zbog pandemije.

Međutim, kako prenosi AP, on je ukazao da je ključno da mere na ublažavanju tih restrikcija budu sprovedene po fazama.

Pročitajte još: SAD objavile tri faze oporavka ekonomije

Ukidanje restriktivnih mera, kako je dodao, ne znači kraj epidemije u bilo kojoj zemlji, "već jedino početak sledeće faze".

"Od vitalnog značaja je da u toj sledećoj fazi zemlje edukuju, angažuju i ojačaju svoje ljude kako bi preventivno sprečili i brzo odgovorili na bilo kakvu novu pojavu (virusa). Da obezbede da imaju kapacitete da testiraju, izoluju i vode brigu o svakom slučaju i da prate svaki kontakt i da osiguraju da njihovi zdravstveni sistemi imaju kapacitet da se izbore sa svakim porastom broja slučajeva", kazao je Tedros.

Direktor SZO je izrazio i zabrinutost zbog jačanja pandemije koronavirusa u siromašnim zemljama, kojima nedostaju resursi za borbu sa velikim brojem pozitivnih slučajeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve