Svet
09.09.2022. 20:15

Liz Tras

Tačerka u pokušaju

Liz Tras
Izvor: UK PARLIAMENT / UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR HAN

Na samo nekoliko dana pre nego što je izabrana za lidera torijevaca, da bi je potom kraljica imenovala novom britanskom premijerkom, Liz Tras se baš i nije mogla pohvaliti, kako među biračima tako i među svojim partijskim drugovima.

To su, naime, pokazivala čak dva istraživanja rađena u Britaniji.

Jedno od njih sprovela je međunarodna istraživačka agencija "YouGov" i ono je pokazalo da svega 12 odsto Britanaca očekuje od Trasove da bude dobar lider, dok čak 52 odsto njih veruje da će biti slaba ili čak užasna. Mišljenja građana Velike Britanije, naime, podeljena su oko toga da li će ona biti bolji premijer od prethodnika Borisa Džonsona, ali su zato vrlo skloni tome da misle kako će sigurno da bude najgori premijer još od vremena Margaret Tačer.

Liz Tras
Izvor: EPA / TOLGA AKMEN

Istovremeno, istraživanje objavljeno u nedeljnom izdanju „Obzervera“ koje je uradila kuća "Opinijum" pokazalo je da čak 49 odsto onih koji su 2019. godine glasali za konzervativce doživljava Trasovu kao "premijera na čekanju". Što je još gore po nju, takvo je stanje bilo početkom septembra, što je za čak 18 odsto gore u odnosu na istraživanje mesec dana ranije.

Sličan je pad bio i kada su Britance pitali da li je dosadašnja ministarka spoljnih poslova uopšte kompetentna ili dopadljiva kao mogući premijer.

Mnogi se zbog toga pitaju kako je uopšte Trasova došla u situaciju da postane treća žena na čelu britanske vlade. Zlobnici bi rekli da je dovoljno pogledati ko joj je bio konkurent za čelnu poziciju konzervativne stranke. To je bio Riši Sunak, dosadašnji ministar finansija, poreklom Indijac.

"Da li se sa ovim trenutkom suočavamo iskreno", upitao je Riši Sunak, "ili sebi pričamo utešne bajke?"

Odgovor, barem iz članstva Konzervativne stranke, jesu, kako to konstatuje "Njujork tajms" – bajke.

Uprkos svemu, nova britanska premijerka u svom prvom obraćanju ispred čuvenih crnih vrata u Dauning stritu broj 10 rekla je da ima „plan da podigne zemlju“.

Ekonomija, energetika i javno zdravlje biće tri stuba na kojima će počivati vlada treće premijerke u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je ona u svom prvom obraćanju.

"Imam plan da podignem Britaniju tako što ćemo smanjiti poreze onima koji to zaslužuju i sprovesti reformu", rekla je Trasova.
 

Nova predsednica britanske vlade zahvalila je prethodniku Borisu Džonsonu koga je nazvala "izuzetnim premijerom" jer je za vreme njegovog mandata Britanija izašla iz Evropske unije, izborila se virusom korona i ustala protiv Rusije i njene agresije na Ukrajinu.

Mnogi Trasovu vide, pa i sama donekle potencira na tome, kao "Margaret Tačer po drugi put među Englezima", u "Njujork tajmsu" konstatuju kako je, zapravo, najprikladniji prethodnik Trasove neko ko je već napustio Konzervativnu stranku u oblaku kontroverzi u vreme kada je Tačerova došla da je vodi – Enoh Pauel.

Pauel, prepoznatljiv pre svega po rasističkom stavu prema imigrantima, za sebe je tvrdio da je najuticajniji britanski posleratni političar. U eri dekolonizacije skicirao je put za Britaniju da zadrži globalnu dominaciju. Osnovu njegove politike činili su preferencijalni uslovi globalne trgovine ostvareni tvrdoglavom antimigrantskom politikom, smanjenjem državne uprave, podrivanje organizovanog radničkog pokreta i podsticanje finansija. Sve to čini i osnovu politike Liz Tras.

Liz Tras
Izvor: EPA / TOLGA AKMEN

Tvrd stav prema imigrantima pokazala je kada se zaklela da će pogranične snage povećati za 20 odsto i podržavajući vladin plan da tražioce azila šalje nazad u Ruandu.

I na svetskoj sceni ona je, kako ističu u "Njujork tajmsu", izrazito nasilna – bilo da preti da će odustati od britanskog sporazuma sa Evropskom unijom u vezi sa protokolom o Severnoj Irskoj ili obećava da će pozvati Vladimira Putina i sasuti mu sve u lice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve