Svet
21.10.2019. 18:06
Tanjug

TALAS NASILJA: Produženo vanredno stanje u delovima Čilea, sedmoro mrtvih

tan2019-10-21_911749_292.jpg
Izvor: AP / Esteban Felix

Čileanska vlada produžiće vanredno stanje u gradovima na severu i jugu zemlje, nakon što je u talasu nasilja i podmetnutim požarima tokom vikenda stradalo najmanje sedam ljudi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova.

Odluka o produženju vanrednog stanja donesena je usled "eskalacije nasilja i vandalizma", kazao je ministar, navodeći podatak o 70 "teških nasilnih incidenata" koji su se dogodili u nedelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih kompanija.

AP Photo/Esteban Felix AP Photo/Esteban Felix

Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi, čiji je okidač bilo podizanje cena karata u metrou. Naknadno su se na meti demonstranata našli i visoki troškovi života i nejednakost, te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizovani.

Predsednik Sebastian Pinjera u subotu je poništio odluku o podizanju cene karata, ali je uveo vanredno stanje u Santjagu, gradu s više od sedam miliona stanovnika.

AP Photo/Esteban Felix AP Photo/Esteban Felix

Na ulicama Santjaga trenutno je 10.500 vojnika i policajaca i njihov će broj po potrebi biti još i veći, izjavio je u nedelju ministar unutrašnjih poslova.

"Suočeni smo s pravom eskalacijom koja je nedvosmisleno organizovana kako bi nanela ozbiljnu štetu našoj zemlji i životima svih građana", navodi ministar.

U incidentima povezanim s protestima poginulo je sedmoro ljudi, kazao je ministar, ne navodeći detalje. Dodao je da će vanredno stanje biti uvedeno i u Antofagasti, Valparaisu, Valdiviji, Čillanu, Talci, Temucu i Punta Arenasu.

AP Photo/Esteban Felix AP Photo/Esteban Felix

Prema navodima tužioca, do nedelje popodne podignute su optužnice protiv ukupno 1.462 osobe zbog protesta, od čega njih 614 u Santjagu. Dan ranije u glavnom gradu je uhapšeno 179 ljudi.

Predsednik je vojsci naložio uvođenje reda u Santjagu, te je u noći subote na nedelju uvedena zabrana kretanja po gradu koja je produžena i na noć nedelju na ponedeljak, radi suzbijanja nasilnih nereda.

Saobraćaj je u nedelju bio blokiran a na aerodromu je vladao haos, uz obustavljene letove, budući da piloti i kabinsko osoblje, kao i zaposleni nisu mogli da dođu na posao, objavio je guverner glavnog grada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve