Svet
10.04.2023. 20:40
Beta

NE susretu sa muškarcima

Nova zabrana za žene u Avganistanu: Ne smeju u restorane i parkove

Avganistan, Talibani, hidžab, 2. 1. 2022.
Izvor: EPA / STRINGER

Talibani su u severozapadnoj avganistanskoj provinciji Herat zabranili porodicama i ženama da ulaze u bašte restorana i parkove, saopštili su zvaničnici i komentarisali niz svojih sličnih odluka.

Vlasti su to odlučile jer su teolozi i javnost negodovali što se na takvim mestima žene mogu sresti s - muškarcima.

Takva zabrana za parkove već postoji u Kabulu od novembra prošle godine.

To je još jedno u nizu ograničenja koje Talibani uvode od kako su u avgustu 2021. godine preuzeli vlast.

Talibanska vlast zabranila je devojčicama da pohađaju osnovne škole dalje od šestog razreda, a ženama univerzitet, zabranjen im je i rad u većini delatnosti, čime su obuhvaćene i Ujedinjene nacije i strane nevladine organizacije, a ne smeju da posećuju ni teretane.

Vlasti su obrazložile da na takvim mestima žene mogu da se sretnu s muškarcima i tamo ne nose hidžab - maramu za prekrivanje kose.

Odeljenje Ministarstva za vrline i poroke u Heratu je demantovalo da je ženama zabranjeno da posećuju sve restorane, već da se zabrana odnosi samo na restorane s baštom.

Ministarstvo je takođe demantovalo da je u pokrajini Herat zabranjena prodaja DVD-a sa stranim filmovima, TV emisijama i muzikom, već vlasnicima lokala koji se time bave "savetovano da ne prodaju materijal koji je u suprotnosti sa islamskim vrednostima".

Ipak, trgovci koji se nisu pridržavali tog "saveta" na kraju su zatvorili svoje prodavnice, reklo je Odeljenje Ministarstva za vrline i poroke.

Odeljenje je demantovalo i izveštaje medija da su internet kafei u Heratu zatvoreni, ali je reklo da su igraonice zabranjene za decu zbog neprikladnog sadržaja jer su neke igre "uvredljive" za Kabu, građevinu u obliku kocke u Velikoj džamiji u Meki prema kojoj se muslimani okreću dok se mole.

S druge strane, "internet kafei u kojima studenti uče i koriste ih za studije, neophodni su i mi smo im dozvolili", poručilo je Odeljenje Ministarstva za vrline i poroke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve