Svet
08.04.2024. 21:20
Beta

Očekivano?

Tramp odbio da podrži nacionalnu zabranu abortusa

Donald Tramp
Izvor: EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji će sasvim izvesno opet biti republikanski kandidat za tu funkciju, izjavio je da ograničenja prava na abortus treba da bude prepušteno saveznim državama, a ne da se to radi saveznim zakonom.

Trampovom porukom, datom preko video snimka, stavljena je tačka na višemesečne spekulacije  i zbrkane poruke.

Njegovo današnje definitivno odbijanje da podrži ideju o zabrani abortusa nivou cele zemlje momentalno je naišlo na osudu najvećeg zastupnika ukidanja prava na pobačaj, organizacije SBA Pro-Lajf Amerika.   

"Moje sadašnje stanovište je da se abortus nalazi tačno tamo gde je svako želeo da se on nalazi sa pravne tačke gledišta - pojedinačne države će o njemu odlučivati na izborima ili zakonom, ili možda i na jedan i na drugi način. I štagod da odluči mora postati obavezujuće pravilo - u ovom slučaju, obavezujuće pravilo na nivou pojedinačne države", rekao je Tramp.
 

U video-izjavi koju je objavio na svojoj društvenoj mreži Trut soušl, Tramp nije rekao od kog momenta u trudnoći bi abortus trebalo da bude zabranjen. Da je to učinio, ocenjuje AP, to bi Demokrate, koje brane pravo na pobačaj, iskoristile protiv njega uoči novembarskih izbora na kojima on želi da učestvuje kao predsednički kandidat republikanaca.

"U mnogim državama biće drugačije. Mnoge će imati različit broj sedmica, ili će neke biti konzervativnije od drugih, i takve će da budu. Naposletku, sve je do volje naroda", rekao je Tramp, koji je u izjavi prigrabio sebi zaslugu za obaranje sudskog presedana iz 1973. godine na osnovu kojeg je pravo na abortus pola veka smatrano ustavnim pravom svake žene u SAD.
 
Donald Tram
Izvor: EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Taj presedan, poznat kao Ro protiv Vejda, oboren je 2022. godine odlukom konzervativne većine sudija u Vrhovnom sudu SAD, a ta većina je formirana u vreme kada je Tramp bio predsednik države i predlagao sudije.

U video-izjavi on se poimence zahvalio sudijama koje su zahvaljujući njemu ušle u najvišu sudsku instancu zemlje i glasale za ukidanje presedana, posle kojeg je bavljenje abortusom prepušteno pojedinačnim saveznim državama.

Potom je to pravo u konzervativnijim državama u većoj ili manjoj meri ograničeno ili potpuno zabranjeno, a borci za "pravo na život" zalažu se da se ograničenja uvedu na saveznom nivou.

Organizacija SBA Pro-Lajf Amerika izrazila je "duboko razočarenje u pogledu stava predsednika Trampa".

Kampanja njegovog izvesnog konkurenta na izborima, predsednika SAD Džozefa Bajdena ocenila je da Tramp "podržava svaku pojedinačnu zabranu po saveznim državama, uključujuću one bez ikakvog izuzetka" i dodala da se "on još i hvališe svojom ulogom u stvaranju ovog pakla od situacije".

Koliko prošle sedmice, Tramp je izjavio da naginje ka stavu da ograničenje prava na abortus treba postaviti na nivou cele države, na 15 nedelja od začeća, ali je izbegavao da podrži ideju o potpunoj federalnoj zabrani.

Demokrate smatraju da im je borba za reproduktivna prava u celoj zemlji veoma pomogla na prethodnim izborima za Kongres i legislature po saveznim državama 2022. godine, kada je izostao očekivani uspeh republikanaca.

Tramp je često kritikovao republikance zbog previše tvrdog stava u vezi sa abortusom, i upozorio je da oni kandidati koji se zalažu za zabranu abortusa bez ikakvog izuzetka, npr u slučaju silovanja, incesta ili ugroženosti života majke - rizikuju poraz na izborima u novembru.  

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve