Tramp ponovo zapretio SZO trajnim prekidom finansiranja

Tramp ponovo zapretio SZO trajnim prekidom finansiranja

EPA-EFE/Doug Mills / POOL


Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će trajno zaustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ako ona tokom idućih 30 dana ne učini određena poboljšanja i da će razmotriti dalje članstvo SAD u toj organzaciji.

Tramp je u privremeno zaustavio američke doprinose za SZO u aprilu optužujući organizaciju da podržava kineske “dezinformacije” kada je u pitanju izbijanje epidemije virusa Covid-19, iako su zvaničnici SZO negirali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

“Ako SZO u idućih 30 dana ne načini značajna temeljna poboljšanja, privremeni prekid američkog finansiranja proglasiću trajnim i razmotriću naše članstvo”, istakao je Trump u pismu generalnom direktoru Svetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu, objavljenom na Tviteru.

 EPA-EFE/Doug Mills / POOL

EPA-EFE/Doug Mills / POOL

“Ne mogu da dozvolim američkim građanima, koji uredno plaćaju porez, da nastave da finansiraju organizaciju koja u svom sadašnjem obliku tako očigledno ne služi američkim interesima”, napisao je predsednik SAD, prenose svetski mediji.

Tramp je nešto ranije izjavio da je SZO “napravila veoma žalostan posao” u upravljanju korona krizom i da će odluku o daljem američkom ponašanju doneti uskoro.

U pismu američki predsednik kaže da je jasno je da su Gebrejesus i SZO ponovili pogrešne korake u reagovanju na pandemiju koji su “svet izuzetno mnogo koštali” i naglašava da jedini put napretka kojim ova organizacija može da krene jeste da pokaže potpunu nezavisnost prema Kini.

  EPA-EFE/Doug Mills / POOL

EPA-EFE/Doug Mills / POOL

“Moja administracija je već započela razgovore sa vama o tome kako reformisati organizaciju. Ali, potrebno je brzo preduzeti akcije. Nemamo vremena za gubljenje,” upozorio je Tramp u pismu.

Povezane vesti – NI FOKS NJUZ VIŠE NIJE DOBAR Tramp: Moram da nađem nove medije

U ponedeljak je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da će nezavisno razmatranje globalnog odgovora na korona virus početi što pre to bude bilo moguće i da je dobila podršku i veliku finansijsku uplatu od Kine, koja se nalazi pod posebnom lupom kao izvorište pandemije.

Američki predsednik optužio je Svetsku zdravstvenu organizaciju da je “kineska marioneta”, ponovivši svoje kritike na način kako je ta organizacija upravljala krizom izazvanom virusom Covid-19.

 EPA-EFE/Doug Mills / POOL

EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Prema Trampovim rečima, SAD uplaćuje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji oko 450 miliona dolara godišnje, dok Kina uplaćuje samo 40 miliona.

Pandemija koronavirusa, koja je krajem decembra krenula iz kineskog grada Vuhana, izazvala je velike ekonomske probleme širom sveta, obolelo je skoro 5.000.000, a preminulo više od 320.000 ljudi, od čega je skoro trećina u SAD.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar