TRAMP PORUČIO KINI Ne čekajte moju pobedu 2020. za pregovore

TRAMP PORUČIO KINI Ne čekajte moju pobedu 2020. za pregovore


Američki predsednik Donald Tramp savetovao je Kinu da pregovora s njim u cilju postizanja trgovinskog sporazuma, jer će situacija biti gora ako pregovori moraju da se nastave tokom njegovog eventualnog drugog predsedničkog mandata 2020. godine.

Američke carine na robu iz Kine vrednu 200 milijardi dolara povećane su u petak sa deset na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom sporu između Vašingtona i Pekinga.

Tramp je takođe naložio pokretanje procedure za uvođenje carine na još oko 300 milijardi dolara vredne preostale kineske robe. Ukoliko bude odobreno, te carine će stupiti na snagu tek narednih meseci, čime se steže obruč oko Kine u njenim već teškim trgovinskim transakcijama.

Američki predsednik je rekao sinoć da Kina veruje da može da sačeka do narednih izbora 2020. godine misleći da će imati sreće i da će pobediti demokrate na predsedničkim izborima u SAD. Dodao je da bi u takvoj situaciji Kina nastavila da “krade od SAD” oko 500 milijardi dolara godišnje.

“Jedini je problem što oni ne znaju da ću ja pobediti i da će postizanje sporazuma biti mnogo teže postići tokom mog drugog mandata. Bilo bi za njih mudro da sada reaguju”, rekao je Tramp.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar