Svet
11.12.2019. 18:46
Tanjug

TRAMP PORUČIO LAVROVU: Rusija da se ne meša u izbore u SAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, američki predsednik Donald Tramp upozorio je Moskvu da ne pokušava da se meša u izbore u SAD i pozvao je da reši sukob sa Ukrajinom, saopštila je Bela kuća.

Sa Lavrovim je razgovarao i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je poručio da je "neprihvatljivo" bilo koje strano mešanje u americke izbore i poručio Rusiji i drugim zemljama da će Trampova administracija zaštititi integritet glasanja, prenosi Glas Amerike.

Pompeo je na konferenciji za novinare sa Lavrovim, s kojim je u Stejt departmentu razgovarao o kontroli naoružanja, Ukrajini, Siriji i Venecueli, naglasio da će Trampova administracija sprečiti mešanje u izbore.

"Jasno sam stavio do znanja da je to neprihvatljivo i jasno sam Rusiji izneo naša očekivanja. Trampova administracija će uvek raditi da zaštiti integritet naših izbora", naglasio je Pompeo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Uoči susreta sa Trampom u Beloj kući, Lavrov je ponovo odbacio optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Povezan vesti - POHVALA DŽONSONU: Tramp o (ne)mešanju u britanske izbore

Rekao je da je Moskva želela da objavi detalje komunikacije sa Vašingtonom koji bi, kako je naveo, oslobodili Rusiju od optužbi da se mešala u izbore, ali da su SAD to blokirale.

"Sugerisali smo našim kolegama: da bi se uklonile neosnovane sumnje trebalo bi da objavimo blisku komunikaciju od oktobra 2016. godine do novembra 2017, kako bi sve postalo jasno mnogim ljudima. Nažalost, ova administracija je to odbila da uradi", rekao je Lavrov.

Lavrov je kritikovao "talas sumnji koji je obuzeo Vašington" u vezi sa mešanjem u izbore i ponovio zahtev da se dokazi za takve aktivnosti predaju Moskvi.

"Sve spekulacije o našem navodnom mešanju u unutrašnje procese u SAD su neosnovane. Niko nam nije dao dokaz zato što ne postoji", rekao je ruski šef diplomatije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U saopštenju Bele kuće o susretu Trampa i Lavrova navodi se i da je američki lider naglasio svoju podršku efikasnoj globalnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju već i Kinu.

Tramp je pozdravio angažovanje Rusije u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući pozitivne korake koje dve zemlje mogu da preduzmu, a koje se odnose na uhapšene građane.

Pozvao je Rusiju da podrži SAD u naporima da spreče Iran da razvije nuklearno oružje i obezbede denuklearizaciju Severne Koreje.

Tramp i Lavrov su, dodaje se u saopštenju, razgovarali o odnosima sa Kinom.

Povezane vesti - Koga Putin želi u Beloj kući?

Američki predsednik je ukazao na potrebu za "poštenom i recipročnom trgovinom" sa Kinom i istakao da će bolji odnosi sa Rusijom omogućiti veću trgovinu između dve zemlje.

Poseta ruskog šefa diplomatije Vašingtonu, prva od maja 2017. godine, odvija se u senci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsednikovih kritika na račun internog izveštaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je FBI opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve