TRAMP PRETI IRANU: Odustanite od nuklearnog programa, ili ćemo razmisliti o napadu

TRAMP PRETI IRANU: Odustanite od nuklearnog programa, ili ćemo razmisliti o napadu


Američki predsednik Donald Tramp pozvao je u četvrtak iranski državni vrh na razgovore o odustajanju od nuklearnog programa i upozorio da zbog povećane napetosti između dve zemlje ne može isključiti vojni sukob.

“Imamo informacije za koje ne želite da znate. Vrlo su preteće i moramo se pobrinuti za sigurnost naše zemlje i drugih brojnih mesta”, rekao je američki predsednik obraćajući se medijima u Beloj kući i naveo da se nada da neće doći do vojnog sučeljavanja, koje zasad ne može da isključi.

On je u više navrata izrazio volju da se sastane s iranskim vodstvom i postigne “pošteni dogovor”.

“Trebalo bi da me nazovu i da sednu sa mnom za sto. Mogli bismo da se sporazumemo. Mi samo ne želimo da imaju nuklearno oružje, ne tražimo previše. Oni bi trebalo da pozovu. Ako to učine, mi smo otvoreni za razgovor”, rekao je Tramp.

Pre dva dana iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da bi njegova zemlja za 60 dana mogla da počne sa obogaćivanjem uranijuma, ako ostale zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma iz 2015. godine (ne računajući SAD koje su istupile iz njega) ne budu ispunjavale svoje obaveze.

Shutterstock

Shutterstock

Na ovakve poruke iz zvaničnog Teherana stigao je i odgovor iz EU čiji su lideri naveli da će nastaviti da se pridržavaju sporazuma, ali da ne pristaju na njegov ultimatum.

Vojna baza u Kataru obogaćena bombarderima B-52

Američki bombarderi B-52, koje je Bela kuća uputila u Persijski zaliv zbog neodređenih pretnji Irana, stigli su u američku vojnu bazu u Kataru, saopštile su danas američke vazduhoplovne snage. Američka vazduhopolovna centralna komanda objavila je fotografije na kojima su prikazani bombarderi koji su u bazu El Udeid u Kataru stigli u četvrtak uveče, prenela je agencija AP.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar