Svet
28.01.2020. 18:16
Tanjug

TRAMPOV MIROVNI PLAN: Prekrajanje granica i put ka državnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vašington post piše o sadržaju dugo očekivanog mirovnog plana za Bliski istok koji će danas predstaviti predsednik SAD Donald Tramp.

Očekuje se da će biti predloženo prekrajanje granica između Izraela i Zapadne obale i da će biti data ponuda Palestincima kojom će se otvoriti put ka sticanju državnosti, ukoliko oni prođu niz testova, objavio je list.

Kako se navodi, Tramp je predstavio svoje predloge za mir na Bliskom istoku tokom privatnih sastanaka u ponedeljak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i njegovim najvećim rivalom na predstojećim izborima, liderom izraelske stranke Beli i plavi Benijem Gancom.

Pročitajte još: Raste pritisak u Senatu zbog Trampa

Niko od Palestinaca nije prisustvovao u Beloj kući tokom pregleda plana za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, koji traje od osnivanja Izraela 1948. godine.

Vašington post navodi, pozivajući se na dve neimenovane osobe upoznate sa planom, da se očekuje da će u okviru plana biti predloženo prekrajanje granice između Izraela i Zapadne obale kako bi se velika jevrejska naselja pripojila Izraelu, kao i da će biti nastavljen neki oblik izraelske bezbednosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Očekuje se da će planom Palestincima biti ponuđena ograničena autonomija na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, koja će se povećati tokom trogodišnjeg perioda ukoliko palestinsko rukovodstvo preduzme nove političke mere, odbaci nasilje i preduzme druge korake u pregovorima sa Izraelom, navodi Vašington post pozivajući se na neimenovane osobe upoznate sa planom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ATEF SAFADI / POOL

U planu na 50 strana, koji je sastavio Trampov savetnik i zet Džared Kušner, očekuje se da će biti uključeni predlozi za rešavanje svih velikih pitanja koja su onemogućavala mirovne napore u prošlosti, kao što su rivalske pretenzije na zemlju i upravljanje svetim mestima u Jerusalimu.

Jedan od izvora rekao je da u planu ima mnogo dobrih stvari za Palestince, ali ne sve što su dugo tražili, dodajući da im je "država na dohvat ruke", ukoliko ispune određena bezbednosna i politička merila.

Uslovna suverenost znatno je manja od dugoročnog međunarodnog cilja za stvaranje potpuno nezavisne palestinske države, ocenjuje Vašington post pozivajući se na svoje izvore.

"Na kraju ćemo imati podršku Palestinaca", rekao je Tramp, što Vašington post tumači i kao potvrdu očekivanja da su predlozi velikodušni prema Izraelu, kao bliskom savezniku SAD.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve