U IRANU ZABRANJEN ČASOPIS zbog članka o mogućem ratu sa SAD

U IRANU ZABRANJEN ČASOPIS zbog članka o mogućem ratu sa SAD


Sud za medije u Iranu je u subotu je zabranio izlaženje nedeljnika Seda (Glas), pošto je taj časopis objavio članke koji upozoravaju na mogućnost rata sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Glavni naslov na naslovnoj strani “Između rata i mira, jesu li umereni izgubili ili će opet spasiti Iran od rata”, bio je opremljen fotografijom ratnih brodova SAD. Tvrdolinijaši su na društvenim mrežama napali časopis nazvavši ga “Trampovim glasom” i sugerišući da upozorenjima na rat poziva na razgovore s Amerikom.

Iran je snaženje vojne prisutnosti SAD ocenio kao “psihološki rat” i zastrašivanje.

Podsetimo, iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je na jedinstvo iranskih političkih grupa kako bi prevladali stanje koje bi, kako je rekao, usled još oštrijih sankcija SAD moglo biti i teže od onoga tokom rata s Irakom osamdesetih godina 20. veka.

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je iranske čelnike da s njim razgovaraju o odustajanju od njihovog nuklearnog programa i rekao kako ne može isključiti ni vojni sukob. Tramp je svoju ponudu izneo dok istovremeno pojačava ekonomski i vojni pritisak na Iran, nastojeći da prekine izvoz iranske nafte i snažeći vazdušne i pomorske snage SAD u Zalivu. Vašington je takođe odobrio razmeštanje novih raketnih sistema Patriot na Bliskom istoku, rekli su zvaničnici SAD u petak.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar