“TREBA IĆI DALJE” Izetbegović: Saglasnost svih, pa članstvo u NATO

“TREBA IĆI DALJE” Izetbegović: Saglasnost svih, pa članstvo u NATO

EPA-EFE/ALAA BADARNEH


Predsednik najuticajije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) izjavio je BiH neće postati članica NATO dok se ne saglase predstavnici sva tri konstitutivna naroda u toj državi.

“Saradnja i kretanje BiH ka članstvu u NATO-u su aktivirani. Ali, takođe, tačno je da neće biti članstva u NATO-u dok se o tome svi ne saglasimo”, rekao je Izetbegović za banjalučki Glas Srpske.

On je izrazio uverenje da će stav Srba u tom smislu sazrevati i da će se zajedno sa ostalima odlučiti za ono što će “doneti stabilnost, sigurnost, onemogućiti nove konflikte i podići životni standard, kao što je to bio slučaj u zemljama koje su se priključivale NATO”.

“Takav stav preovladavao je pre nekoliko godina. Ne treba se previše osvrtati unazad, pamtiti zlo i poraze. Svi smo prošli patnje i desetkovanja. Evropa se nikad ne bi pomirila, ujedinila, niti živela u obilju da je nastavila živeti u prošlosti”, naveo je Izetbegović.

Ratovi izazvani raspadom Jugoslavije i intervencija NATO-a okončani su pre 25 godina, ukao je lider Bošnjaka.

EPA-EFE/ALAA BADARNEH

EPA-EFE/ALAA BADARNEH

“Treba ići dalje, miriti se i donositi racionalne i odgovorne odluke”, rekao je.

Prema njegovim rečima, nije realno očekivati da će SDA prepustiti SNSD-u bilo šta u Federaciji BiH.

Smatra da potpredsednik FBiH “ima veoma jaku poziciju, neuporedivo jaču od potpredsednika Republike Srpske”.

“Imajući to u vidu, kao i ponašanje SNSD-a u ovom mandatu, nije realno očekivati da će im SDA prepustiti bilo šta u FBiH. Ali, kroz eventualno poboljšanje odnosa SDA i SNSD-a u budućnosti bismo mogli učiniti ono što je normalno, a to je da u obe entitetske vlade imamo ministre iz ove dve pobedničke stranke. Imali smo ranije takve koalicije i to je funkcionisalo”, rekao je.

Povezane vesti – “POŠTOVATI DEJTON”: Ambasada SAD zabrinuta zbog stavova u Deklaraciji SDA

Ocenio je da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH u proteklom mandatu uradila odličan posao, ali nije odgovorio na pitanje da li će SDA insistirati da Osman Mehmedagić ponovo bude imenovan za njenog direktora.

Govoreći o izmenama Izbornom zakona BiH, Izetbegović je istakao da će uložiti napore kao i ranije, ali da će biti teško postići dogovor.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar