Svet
19.12.2019. 12:04
Tanjug

TREĆI U ISTORIJI SAD: Donald Tramp opozvan u Predstavničkom domu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za opoziv Donalda Trampa i on je time postao treći američki predsednik u 243 godine dugoj istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa funkcije.

Reč je, kako konstatuje Rojters, o istorijskom koraku koji će dodatno zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podeljene Amerike.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je predlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Patrick Semansky

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja. Ovim je samo otvoren put za suđenje u Senatu sledećeg meseca koji će doneti poslednju reč o tome da li će Tramp biti smenjen sa funkcije. Britanska agencija napominje da je Senat više prijateljski nastrojen prema Trampu od Predstavničkog doma, s obzirom da republikanci tu imaju većinu.

Povezane vesti - Politički vodič kroz potencijalni impičment Trampa

Da bi Tramp postao prvi američki predsednik koji je opozvan u procesu "impicmenta" demokratama treba dvotrećinska većina u Senatu od 100 mesta. To znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da se prikloni demokratama u glasanju protiv Trampa, što nijedan nije nagovestio da će učiniti.

Ako bi se to ipak desilo, Tramp bi po automatizmu izgubio funkciju predsednika. Treba napomenuti da u prošlosti nijedan predsednik SAD nije opozvan u procesu impičmenta. Pokušaj opoziva Endrjua Džonsona i Bila Klintona nije prošao Senat, a Ričard Nikson podneo je ostavku pre nego što je glasanje o njegovom opozivu dospelo na dnevni red.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/J. Scott Applewhite

Bela kuća je posle glasanja saopštila da je Tramp "spreman za naredne korake i uveren da će biti u potpunosti oslobođen odgovornosti na suđenju u Senatu".

"Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u istoriji naše zemlje. Bez i jednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prestupe, demokrate su usvojile nelegitimne osnove za opoziv predsednika u Predstavničkom domu. Demokrate su odlučile da deluju po partijskoj osnovi uprkos činjenici da predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Povezane vesti - TRAMP UPUTIO PISMO PELOSI: Opoziv je rat protiv američke demokratije

Podsetimo demokrate su teretile Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Patrick Semansky

"Dobar dan za Ustav, tužan za Ameriku"

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je "18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsednik".

Pelosi se zahvalila predsedavajućem Odbora za pravosuđe Džeroldu Nedleru i predsedavajućem Odbora za pravosuđe Adamu Šifu koji su sprovodili istragu i sastavili predlog o opozivu Donalda Trampa, kao i svim demokratama koje su glasale za opoziv.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
House Television via AP

"Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma. Nikada ih nisam pitala kako će glasati, niti sam im, kao predsedavajuća, to određivala. Glasali su po sopstvenoj volji", rekla je Pelosi.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Tramp je govorio na mitingu u Mičigenu, na kojem je rekao da je proces opoziva "politički samoubilački marš" za Demokratski stranku.

"Sa današnjim neustavnim i partijskim opozivom, demokrate koje ništa ne rade pokazale su duboku mržnju i prezir prema američkom biraču", rekao je Tramp.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Patrick Semansky

Ubzro posle okončanja glasanja, oštro je kritikovao potez demokrata.

"Posle tri godine mračnog lova na veštice i prevara, demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da ponište glasove desetina miliona patriotskih Amerikanaca", naglasio je američki predsednik, tvrdeći da demokrate pokušavaju da ga opozovu "od prvog dana".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve