Svet
15.11.2019. 18:51
N. Ginić

Politički vodič kroz potencijalni impičment Trampa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istraga Roberta Mulera o mešanju Rusa u izbore u Americi bila je dugotrajna i zamorna. Kroz saslušanja je prodefilovalo na desetine ljude, a zaključak izveštaja bio je previše jednostavan za proces podjednako komplikovan za objašnjavanje koliko i Bregzit peripetija - Donald Tramp je oslobođen gotovo svake odgovornosti u ovom slučaju. Impičment je propao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alex Brandon

Međutim, nije mnogo prošlo do novog, poslednjeg pokušaja opoziva američkog predsednika, iako je svima jasno da vremena za impičment do izbora 2020. gotovo i da nema i da demokrate ovim slučajem samo pokušavaju da se politički pozicioniraju u kampanju i još više okrnje Trampove izglede na izborima u SAD.

Istraga o tome da li je šef Bele kuće nezakonito ohrabrivao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da istraži njegovog političkog rivala Džozefa Bajdena, ušla je u novu fazu 13. novembra, kada je Odbor za obaveštajne poslove održao prvu javnu raspravu o tom pitanju.

Povezane vesti - Tramp preko telefona pričao Sonlendu o istrazi

U fokusu istrage o opozivu nalazi se telefonski razgovor od 25. jula tokom koga je Tramp zatražio od Zelenskog da otvori istrage o Bajdenu i radu njegovog sina Hantera Bajdena u ukrajinskoj kompaniji za prirodni gas. Demokrate istražuju da li je Tramp zloupotrebio svoju moć zadržavši 391 milion dolara američke pomoći Ukrajini.

Bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič, koju je američki predsednik nazvao "lošom vešću" u razgovoru sa Zelenskim pre nego što ju je smenio, danas je svedočila u istrazi o opozivu. Njeno svedočenje, prenosila je američka televizija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Tramp je pokretanje procedure za njegov opoziv nazvao "lovom na veštice" na skupu u Luizijani, gde je pokušao da podstakne birače da na izborima za guvernera glasaju za kandidata republikanaca Edija Rispona, čiji je rival demokrata Džon Bel Edvards. Istakao je da istraga predstavlja "političku blagodet" za njegov ponovni izbor, ali je prvi put priznao da je proces opoziva njemu lično naškodio.

Iako je ukrajinski skandal manje zbunjujući od Mulerove istrage, postoji nekoliko stvari koje treba znati o ovom pokušaju impičmenta.

Povezane vesti – Tramp najavio nove transkripte

Raspored saslušanja

Utorak, 19. novembar

Potpukovnik Aleksandar Vindman, direktor za evropska pitanja pri Savetu za nacionalnu bezbednost

Kurt Volker, Bivši specijalni izaslanik Ukrajine

Dženifer Vilijams, specijalna savetnica potpredsednika Majka Pensa za Evropu i Rusiju

Tim Morison, bivši pomoćnik nacionalne bezbednosti Bele kuće

Sreda, 20. novembra

Gordon Sondland, EU ambasador

Laura Kuper, zvaničnica Pentagona koji nadgleda politiku Ukrajine

Dejvid Hejl, treći zvaničnik Stejt departmenta

Četvrtak, 21. novembra

Fiona Hil, bivša visoka ruska savetnica u Beloj kući

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Meri Jovanović, EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ključna imena u istrazi o impičmentu

Džordž Kent: Zamenik pomoćnika sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Kent je službenik Stejt Departmenta koji nadgleda američku politiku prema Ukrajini. U oktobru je svedočio da je plan Bele kuće da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži "korupciju" u zemlji. Kent je javno svedočio u sredu, 13. novembra.

Bil Tejlor: Karijerni diplomata i vršilac dužnosti ambasadora u Ukrajini. Tejlor je kao i Kent javno svedočio u sredu, 13. novembra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALEX WONG / POOL

Njih dvojica su uglavnom ponovili ono što su privatno rekli istražiteljima, ističući da je Tramp radio na tome da budući odnose između SAD i Ukrajine zavise od toga da li će ukrajinske vlasti pokrenuti istragu o Džou i Hanteru Bajdenu, uključujući i uskraćivanje vojne pomoći toj zemlji.

Tejlor je takođe otkrio jedan novi detalj: Dan nakon što je Tramp 25. jula razgovarao sa Zelenskim, član njegovog osoblja čuo je razgovor između predsednika i Sondlanda. Trump je navodno pitao američkog ambasadora o "istragama", a Sondland je rekao da su Ukrajinci spremni da krenu napred.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Meri Jovanović: Diplomatkinja koja je služila u administraciji Buša i Obame. Jovanović je opozvana sa pozicije ambasadora u Ukrajini u maju. Ona je podržavala antikorupcijske napore u Ukrajini.

Šta je impičment?

Predsednici, potpredsednici i federalni zvaničnici mogu biti opozvani zbog "izdaje, mita i ostalih ozbiljnih krivičnih dela ili prekršaja", navodi se u američkom ustavu, koji, međutim, ne definiše precizno šta su to ozbiljna krivična dela ili prekršaji.

Gde počinje?

Opoziv počinje u Predstavničkom domu Kongresa koji je u prošlosti opozivao predsednike zbog ponašanja koje podriva ustavni sistem ili sramoti instituciju predsednika, bez obzira na to da li su ta dela bila zakonom kažnjiva.

Povezane vesti - Pompeo ravnodušan zbog impičmenta

Predsednik Endru Džonson, prvi američki predsednik koji je bio opozvan, optužen je jer je otpustio jednog od članova kabineta, što je u suprotnosti sa Ustavom.

Kako funkcioniše?

O opozivu glasaju članovi Predstavničkog doma Američkog kongresa, a za usvajanje odluke potrebna je većina glasova. Ukoliko bilo koja tačka iz zvaničnog podneska bude usvojena, predsednik je opozvan.

Postupak se zatim seli u Senat, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. Odluka je usvojena dvotrećinskom većinom.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve