TRGOVINSKI RAT IZMEĐU SJEDINJENIH DRŽAVA I KINE ESKALIRAO: Tramp uveo nove tarife Kinezima, a Peking žestoko odgovorio

TRGOVINSKI RAT IZMEĐU SJEDINJENIH DRŽAVA I KINE ESKALIRAO: Tramp uveo nove tarife Kinezima, a Peking žestoko odgovorio

Foto: AP Photo/Nam Y. Huh


Nove tarife Sjedinjenih Država na uvoz kineske robe stupile su danas na snagu. Kina je brzo uzvratila udarac Vašingtonu i uvela kontratarife. Ako spor dve trgovinske velesile eskalira, američki Donald Tramp poručuje da je spreman.

Vašington je povećao carine na 34 milijarde dolara vredan uvoz iz Kine u 12.01 po istočnom američkom vremenu, što je prvi korak koji bi mogao da dovede do lančane reakcije i ubrzavanja serije novih tarifa, izveštava sgencija AP.

Peking je na ovaj čin ekspresno odgovorio uvodeći smesta kontracarine na uvoz robe iz SAD.

Carine na američku robu su “odmah stupile na snagu” nakon što je Vašington povećao svoje tarife, saopštilo je kinesko ministarstvo inostranih poslova, prenosi agencija AP.

Kako su Kinezi ranije najavili, na listi američke robe koja će biti predmet odmazde su, između ostalog, soja, električni automobili i viski.

Finansijska tržišta su odmah reagovala na najnoviji razvoj događaja. Indeks japanske berze Nikei 225 je skočio za 1,4 odsto, dok je Kompozitni indeks na berzi u Šangaju ojačao za 0,7 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,8 odsto.

Tramp je u četvrtak razgovarao o trgovinskom ratu sa novinarima koji su sa njim leteli u Montanu povodom izborne kampanje.

Predsednik SAD je tom prilikom najavio dodatne američke tarife na uvoz iz Kine u vrednosti od 16 milijardi dolara, koje će biti uvedene za dve nedelje.

Američka agencija navodi da bi nakon toga neprijateljstvo moglo još više da se zaoštri, i da je Tramp rekao da su SAD spremne da ciljaju dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza, a zatim još 300 milijardi dolara – ako Peking ne popusti zahtevima Vašingtona.

Time bi ukupan iznos kineske robe koja je na udaru američkih tarifa dostigao potencijalnih 550 milijardi dolara – što premašuje prošlogodišnji izvoz proizvoda iz Kine u SAD od 506 milijardi dolara.

Trampova administracija tvrdi da je Kina razvila “predatorske taktike” u nastojanju da pretekne SAD na planu globalne tehnološke dominacije.

Ove taktike, prema tvrdnjama Vašingtona, uključuju sajber-krađe i uslovljavanje američkih kompanija da ustupe svoje tehnologije Kinezima u zamenu za pristup kineskom tržištu.

Provladin list Čajna dejli je optužio Trampovu administraciju da se “ponaša kao banda huligana”, koja bi mogla da nanese štetu globalnoj ekonomiji ukoliko je druge zemlje ne zaustave, dodajući da “ne treba da postoje dvoumice u pogledu u odlučnosti Pekinga”.

Američka privredna komora u Kini apelovala je na obe strane da pregovaraju o rešavanju situacije.

“Nema pobednika u trgovinskom ratu”, naveo je predsednik te komore Vilijam Zarit u saopštenju, dodajući da američke kompanije žele pravedniji tretman, dok će im tenzije između SAD i Kine naškoditi.

“Pozivamo dve vlade da se vrate za pregovarački sto”, poručio je Zarit.

NE PROPUSTITE:

DR BORISLAV AGAPIJEV: Zašto je Trampov trgovinski rat znatno drugačiji od ostalih ratova?!

DONALD TRAMP DAN POSLE SVOJE OBJAVE KOJA JE IZNERVIRALA KINU I EVROPSKU UNIJU: Trgovinski ratovi su dobri i lako se dobijaju

SAD I KINA SE DOGOVORILE: Odlaže se trgovinski rat

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar