Svet
22.12.2022. 14:13
Beta/AP

Osudile novu odluku

Turska i Saudijska Arabija stale uz žene Avganistana

1
Izvor: Beta/AP

Turska i Saudijska Arabija su osudile odluku Talibana da zabrane ženama da pohađaju univerzitete u Avganistanu.

U četvrtak se dvadesetak žena osmelilo da protestuje na ulicama Kabula, a zabranu vlasti je osudilo i nekoliko avganistanskih igrača kriketa koji je veoma popularan sport u toj zemlji, sa stotinama hiljada pratilaca.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da zabrana ženama da studiraju nije "ni islamska, ni humana" i pozvao Talibane da preinače svoju odluku.

"Kakva je šteta od obrazovanja žena? Kakvu štetu to čini Avganistanu? Postoji li islamsko objašnjenje? Naša religija, islam, nije protiv obrazovanja, naprotiv, podstiče obrazovanje i nauku", rekao je Čavušoglu novinarima.
 

Saudijska Arabija, gde su do 2019. takođe važila stroga ograničenja za žene, takodje je pozvala Talibane da promene odluku.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je "čuđenje i žaljenje" uskraćivanja obrazovanja avganistanskim ženama. U saopštenju se navodi da je ta odluka "zapanjujuća u svim islamskim zemljama".

Prethodno je tu odluku osudio i Katar, koji je sarađivao sa talibanskim vlastima.

Ove nedelje Talibani su ženama zabranili pristup privatnim i javnim univerzitetima u Avganistanu, a pPortparol Ministarstva visokog obrazovanja, Ziaulah Hašmi, najavio je danas da će još ove nedelje biti konferencija za novinare kako bi se objasnio taj potez.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve