Svet
07.02.2022. 10:17
Tanjug

Obavezna vakcinacija

U Austriji ne priznaju samo jednu vakcinu

2g pravilo, Austrija
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Austrije izdalo je uredbu kojom se reguliše primena Zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, prema kojoj se, pored vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), priznaju i dve kineske vakcine, kao i indijske, ali ne i ruski "Sputnjik".

U Austriji je, od subote, stupila na snagu obaveza vakcinacije protiv korona virusa, a u prvoj fazi, koja važi do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već samo informisanja građana o njihovoj obavezi.

Od 16.marta policija će, tokom svakog delovanja, sprovoditi kontrole i podnositi prijave, a kazne će biti za "pojednostavljeni postupak" do 600 evra, a u slučaju žalbe ili neplaćanja mogu ići do 3.600 evra.

Obavezna vakcinacija važi za sve punoletne građane koji su prijavljeni u Austriji.

Uredba Ministarstva odredila je i niz izuzetaka od obavezne vakcinacije.

Od obavezne vakcinacije izuzete su trudnice, osobe sa posebnim autominunim obljenjima, oboleli od raka, posebno za vreme hemoterapije, pacijenti nakon transplantacije organa ili matičnih ćelija, osobe koje posle treće doze nisu stvorile dovoljni imunitet, lica sa alergijama na sastojke vakcine, akutno oboleli od kovid19, te osobe koje su imale teške nus pojave posle vakcinacije.

Isto tako na 190 dana od vakcinacije izuzeta su lica koja su preležala kovid19.

Potvrde o izuzetku mogu izdavati samo stručne ambulante, odnosno lokalni državni lekari ili epidemiolozi.

Što se tiče vakcina koje se prihvataju Uredba jasno navodi da su to vakcine koje je odobrila EMA - Biontek-Fajzer, Moderna, Džonson&Džonson, AstraZeneka i Novavax, kao i dve kineske vakcine Sinofarm i Sinovac, te i tri indijske vakcije.

Jedino ruska vakcina "Sputnjik" nije priznata.

Za sticanja statusa "vakcinisan" građani moraju poštovati i intervale vakcinisanja.

Osobe koje su primile tri doze vakcine, ili dve nakon preležane infekcije koronom, tretiraju se kao lica koja su ispunila obavezu.

Prema uredbi to znači da druga doza mora biti primljena u roku od 65 dana nakon prve, a treća doza nakon 190 dana od druge.

Ko je primio jednu vakcinu, i od prve doze je prošlo godinu dana, moraće da primi "novu seriju" od tri vakcine.

Slično je i ako je od druge doze prošlo godinu dana.

Što se tiče onih koji su preležali kovid oni moraju u roku od 180 dana od pozitivnog testa primiti prvu dozu, i u roku od 190 dana od prve da prime i drugu dozu vakcine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Austriji gotovo svi ignorisali poziv na vakcinaciju
Vakcine

Veliki neuspeh

01.02.2022. 11:43

U Austriji gotovo svi ignorisali poziv na vakcinaciju

Pokušaj Zdravstvenog osiguranja Austrije od kraja prošle godine da pismom sa ličnim terminom navede nevakcinisane da prime vakcinu protiv koronavirusa doživeo je veliki neuspeh.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve