Svet
03.10.2022. 21:05
Beta

Napeti odnosi

U kom trenutku će Poljska prekinuti diplomatske kontakte sa Rusijom

Poljska zastava
Izvor: EPA / PAP / MARCIN BIELECKI

Ruski ambasador u Varšavi pozvan je u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova da mu saopšte osudu nelegalnih referenduma i aneksije ukrajinskih teritorija prošle sedmice i kao pretnje Rusije svetskom miru, uključujući i pretnje Poljskoj, ali sama Poljska bez Evropske unije neće proterivati ambasadora.

"Danas su pozvani ruski ambasadori u zemljama članicama Evropske unije. Mi smo ga takođe pozvali da izrazimo naš stav prema nelegalnim odlukama predsednika Vladimira Putina o aneksiji, takođe nelegalnoj, teritorija Ukrajine. Takođe je reč i tome da Ruska Federacije upućuje pretnje svetskom miru a takođe i našoj zemlji", rekao je portparol poljskog MSP-a Lukaš Jašina.

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev odbio je posle sastanka u poljskom MSP da Rusija krši međunarodno pravo.

"Rusija ni na koji način ne krši međunarodno pravo. To je akt samoopredeljenja naroda tih teritorija koji Ruska Federacija u potpunosti podržava", kazao je Andrejev novinarima i dodao da će te oblasti zauvek ostati deo Rusije.

Zamenik šefa poljske diplomatije Marćin Pšidač kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da Poljska neće samoinicijativno prekidati kontakte sa ruskim diplomatama.

"Ako se svi na evropskom nivou dogovorimo da treba da prekinemo sve kontakte sa ruskim diplomatama naravno da će to Poljska učiniti. U ovom trenutku ne planira sama takav korak po principu da ih izbacimo pa da vidimo šta će da se desi. Ne može da bude tako da samo Poljska dela a Nemci i Francuzi i dalje razgovaraju sa Rusima", kazao je Pšidač.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski Rusima: "Dok je Putina ubijaće vas jednog po jednog"
ukrajina, rat

Rat u Ukrajini

02.10.2022. 09:30

Zelenski Rusima: "Dok je Putina ubijaće vas jednog po jednog"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u poruci Rusima da će biti ubijeni jedan po jedan dok je na vlasti ruski predsednik Vladimir Putin koji je naredio invaziju na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve