Svet
01.10.2022. 09:39
Beta

Rat u Ukrajini

Rusija vetom u Savetu bezbednosti blokirala rezoluciju protiv sebe

1
Izvor: EPA / Peter Foley

Rusija je vetom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sprečila usvajanje američke rezolucije kojom se osuđuju njena pripajanja četiri ukrajinske oblasti i referendumi na osnovu kojih je aneksija sprovedena.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih pet stalnih, a one imaju pravo veta. Kako javlja CNN, Kina, Brazil i Indija su se uzdržale od glasanje, a Rusija, stalna članica, uložila je veto.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je na početku sednice da je američka rezolucija "tačno ono zbog čega je Savet bezbednosti napravljen - da štiti suverenitet, brani teritorijalni integritet i promoviše mir i bezbednost".

Kako javlja BBC, rezolucija osuđuje Rusiju zbog "organizacije ilegalnih takozvanih referenduma (na teritorijama) u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine", a referendume proglašava "nevažećim".

Rezolucijom bi Rusija takođe bila pozvana da "smesta, u potpunosti i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u okvire sopstvenih međunarodno priznatih granica".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao ukaze na osnovu kojih su Zaporoška, Hersonska, Donjecka i Luganska oblast pripojene Ruskoj Federaciji.

Zapadne zemlje su oštro osudile ovaj postupak kao i izrežirane referendume koji su pretodili aneksiji.

SAD su u petak Rusiji uvele nove sankcije, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je prijem svoje zemlje u NATO "po ubrzanoj proceduri".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Crna Gora neće priznati pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji"
Dritan Abazović

Dritan Abazović

30.09.2022. 22:20

"Crna Gora neće priznati pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji"

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom razgovora sa novim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom, osudio je održane referendume o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji, naglasivši da njihovi rezultati i kao čin aneksije Crna Gora neće priznati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve