Svet
03.11.2020. 14:17
Tanjug

U Lombardiji najteža situacija, lekari traže totalni karantin

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U severnoj italijanskoj pokrajini Lombardija broj novozaraženih korona virusom raste, a lekarska komora te regije uputila je apel vlastima u kojem tvrdi da je situacija u medicinskim ustanovama postala nepodnošljiva i da je neophodno odmah uvesti totalni karantin.

U Lombardiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 5.200 novih slučajeva infekcije, 46 osoba je podleglo kovidu-19, a procenat zaraženih na stotinu testiranih je 21,9 odsto, izveštava agencija Ansa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Andrea Fasani

Predsednik Lekarske komore Lombardije dr Umberto Karlo Rosi, koji je potpisao apel, tvrdi da "ne postoje male mere za velike probleme", aludira na postepene mere zaštite koje uvodi vlada i ističe da "bez hitnih i drastičnih mera epidemiološka situacija u regiji može samo da se pogorša".

Povezane vesti - KONTE: Italija se bliži uvođenju vanrednog stanja

U apelu vlastima regije Lombardija, koja je industrijski najrazvijenija i najbogatija u Italiji, lekari navode da još nemaju neophodnu opremu i materijal da bi svoj posao mogli obavljati bez rizika od zaraze.

Na nacionalnom nivou, u Italiji je u poslednja 24 sata otkriveno nešto manje zaraženih koronavirusom nego prethodnog dana, ukupno 22 hiljade, ali je testirano skoro 50 hiljada osoba manje nego dan ranije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Andrea Fasani

U skladu sa najnovijim vladinim merama, Italija će biti podeljena u tri grupe zavisno od težine epidemiološke situacije, a na osnovu toga će se preduzimati i mere zaštite.

Povezane vesti - MERKELOVA: Ako mere budu uspešne, decembar će biti podnošljiv

Pokrajine gde je rizik od širenja zaraze najveći biće svrstane u treću grupu i već su sada, prema pisanju medija, tri regije - Lombardija, Pijemonte i Kalabrija najverovatniji kandidati za pooštravanje lokalnih mera.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

U 13 od 20 italijanskih regija indikator brzine širenja zaraze kovida-19, Rt, je iznad 1,7.

Jedno područje se smatra epidemiološki sigurnim sve dok je faktor Rt ispod broja 1.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve