Svet
06.01.2023. 20:32
Beta/AP

Ratno stanje

U Meksiku kao u seriji Narkos: Pravi ratni okršaj vojske i narkokartela

1
Izvor: Beta/AP / Fernando Llano

Operacija hapšenja Ovidija Guzmana, sina utamničenog narko-bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana dovela je, u gradu Kulijakan na severu Meksika, do gotovo ratnog okršaja između vojske i narko-kartela Sinaloa u kojem je živote izgubilo 10 vojnika i 19 gangstera.

Sekretar za odbranu Meksika Krešencio Sandoval dramatično je i do detalja opisao bitku koja je ličila na pravi pravcati rat.

Na početku, pripadnici kartela otvaraju vatru na meksičke tripe iz mitraljeza kalibra 50 milimetara, a vojska odgovara pozivanjem borbenih helikoptera tipa "crni jastreb" da napadnu konvoj od 25 gangsterskih vozila uključujući kamione opremljene artiljerijskim gnezdima. 

Kartel Sinaloa je potom otvorio vatru na borbene helikoptere, prinudivši dva "crna jastraba" da slete pošto je svaki od njih pretrpeo "značajan broj pogodaka", rekao je Sandoval.

Onda su gangsteri, kako je kazao, poslali horde svojih naoružanih propadnika da napadnu mlazne avione, kako vojne tako i civilne, na međunarodnom aerodromu grada Kulijakan.  

Tom prilikom jedan civilni avion je pogođen, a gangsteri su gađali i aerodromska zdanja kako bi sprečile pokušaj vlasti da uhvaćenog Ovidija Guzmana opreme vazdušnim putem iz grada. Međutim, kako je ukazao Sandoval, vlasti su očekivale otpor pa su smesta ukrcale ovog narkobosa u vojni helikopter kako bi njime direktno bio prebačen u Meksiko Siti. 

1
Izvor: Beta/AP / Martin Urista

Žitelji Kulijakana su u utorak postavili na društvene mreže snimke konvoja gangsterskih kamioneta i terenskih vozila kako prolaze gradskim bulevarima. Barem u jednom od konvoja bio je kamion sa ravnom platformom na koji je postavljen mitraljez - ista vrsta vozila koja je napravila haos i pokolj u neredima iz 2019. godine. 

Svi ulazi u grad su blokirani, a sličnih dešavanja je bilo i u drugim delovima Meksika u kojima deluje narkokartel Sinaloa.

Protiv Ovidija Guzmana je u Sjedinjenim Američkim Državama 2018. godine podignuta optužnica zbog krijumčarenja droge.

Prema podacima američke i meksičke vlade, Guzman je među svojom braćom počeo da preuzima sve istaknutiju ulogu u nastavljanju biznisa njihovog uhapšenog oca "El Čapa" Guzmana, zajedno sa dugogodišnjim bosom narkokartela Sinaloa, Ismaelom "El Majom" Zambadom.  

Sekretar za spoljne poslove Meksika Marselo Ebrard potvrdio je da je vlada u Meksiko Sitiju 2019. godine dobila zahtev od SAD da se Guzman mlađi uhapsi radi ekstradicije. Prema Ebrardovim rečima, taj zahtev će biti sproveden, ali Guzmana prvo očekuje suđenje u Meksiku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve