Svet
21.09.2021. 11:05
R.E.

Očekivano

U novoj vladi talibana nema nijedne žene

avganistan, talibani, 19. 9. 2021.
Izvor: EPA / STRINGER

Talibani su proširili privremenu vladu imenovanjem zamenika ministara, ali nisu imenovali nijednu ženu, uprkos međunarodnim kritikama koje su usledile nakon što su talibani ranije ovog meseca predstavili kompletan sastav kabineta u kojem su sve muškarci.

Međunarodna zajednica upozorila je da će suditi talibanima prema njihovim postupcima, te da će priznanje talibanske vlade zavisiti od postupanja prema ženama i manjinama, prenosi agencija AP.

Portparol talibanske vlade Zabihulah Mudžahid stao je danas u odbranu najnovijih dodataka u sastavu kabineta, navodeći da se u vladi nalaze pripadnici etničkih manjina, poput Hazara, i da bi žene mogle biti dodate kasnije.

"Odgovornost je Ujedinjenih nacija da priznaju našu vladu i da druge zemlje, uključujući i evropske, azijske i islamske, imaju diplomatske odnose sa nama", rekao je Mudžahid.

Talibani su svoju trenutnu vladu postavili kao privremenu vladu, sugerišući da je promena i dalje moguća, ali nisu rekli da li će ikada biti izbora.

Mudžahid je, takođe, upitan o nedavnim ograničenjima koja su nametnuta devojčicama i ženama, uključujući i o odluci da se devojčicama od 6. do 12. razreda zasad ne dozvoli povratak u učionice.

Mudžahid je rekao da je ovo privremena odluka i da će "uskoro biti objavljeno kada mogu krenuti u školu."

Dečaci od 6. do 12. razreda nastavili su pohađanje škole tokom vikenda.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani: Žene na posao ako baš moraju
avganistan, talibani, 19. 9. 2021.

Avganistan

19.09.2021. 19:05

Talibani: Žene na posao ako baš moraju

Nove talibanske vlasti naredile su da mnoge žene koje su zaposlene u gradskim službama ostanu kod kuće, rekao je privremeni gradonačelnik Kabula Hamdulah Namoni.
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve