Svet
28.01.2021. 14:21
R. E. / Tanjug

U Poljskoj stupio na snagu zakon o abortusu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Poljskoj je zvanično stupio na snagu Zakon o zabrani abortusa, usred eskalacije sumnje EU u zakonitost sudskog sistema te zemlje.

Zakon, čije je stupanje na snagu objavljeno u službenom glasniku u sredu brani sve vrste prekid trudnoće osim u slučaju silovanja ili incesta ili ako je život majke u opasnosti, prenosi Euobserver.

Zakon je usvojen još u oktobru prošle godine, ali je njegovo stupanje na snagu odloženo zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana koji su trajali danima.

Povezane vesti - Poglavar ruši tabu teme

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Protesti su održani i u sredu u centru Varšave, a sam zakon izazvao je brojne debate o vrednostima i vladavbini prava širom zemlje.

Opožicione stranke smatraju da je zakon "provokacija" šefa vladajuće PiS stranke Jaroslava Kačinjskog i da on zakonom pokušava da ubaci Poljsku "u vatru" kako bi protestima i nezadovoljstvima skrenuo pažnju sa lošeg rukovođenja pandemijom korona virusa.

Evropska komisija poslala je u sredu žalbu u poljski pravosudni disciplinski sud.

U žalbi se navodi da Poljska ima mesec dana da odgovori na dodatno obrazloženo mišljenje i da preduzme neophodne mere u skladu sa pravosuđem EU, a u suprotnom EK bi mogla ceo slučaj da prosledi Evropskom sudu pravde.

"Ovo je tužan dan"

Francuski ministar za evropske poslove Klement Bone izjavio je danas da odluka Poljske da na snagu stupi kontroverzni zakon o abortusu, predstavlja "tužan dan".

"Tužan dan koji nas podseća kako prava mogu da nestanu ako se ne brane. Borba se nastavlja", napisao je Bone na Tviteru, prenosi Rojters

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve