Svet
12.05.2022. 13:25
Beta

NASA

U svemiru nema rata! Amerikanci i Rusi i dalje sarađuju

Svemir, Zemlja, satelit
Izvor: Shutterstock

Odnosi američkih i ruskih posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nisu se nimalo promenili zbog situacije u Ukrajini, svi oni na svemirskoj stanici nameravaju da produktivno rade i ulažu zajedničke napore u operacije, rekao je NASA astronaut Tomas Maršburn nakon što se prošle nedelje vratio iz ISS.

"Što se tiče međunarodnih odnosa, to se uopšte nije promenilo. A mi imamo više od 40 godina odnosa sa našim međunarodnim partnerima i sa ruskim kolegama", rekao je on nakon povratka iz svemirske misije Crev-3 u kojoj su bili i NASA astronauti Raja Čari, Kajla Baron i astronaut nemačke evropske svemirske agencije Matias Maurer.

Astronaut je rekao da je tokom šest meseci provedenih na ISS-u rad sa svim kolegama "bio ne samo produktivan, već i veoma prijatan" za posadu i da su uspeli da održe taj odnos da bi ostali bezbedni, živi i obavili dobar posao i održavali svemirsku stanicu, prenosi TASS.

Letelica Crev Dragon američke kompanije SpaceKs sa misijom Crev-3 na brodu vratila se na Zemlju 6. maja, dva dana pre nego što je Maršburn prepustio komandu MKS ruskom kosmonautu Olegu Artemjevu predajom simboličnog ključa stanice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kineski astronauti na novom zadatku
Kina i svemir

Tiangong

17.04.2022. 19:20

Kineski astronauti na novom zadatku

Kina će u junu poslati još tri astronauta u svoju najnoviju svemirsku stanicu Tiangong nakon što se njena dosadašnja posada juče vratila na zemlju posle šestomesečnog boravka u orbiti, saopštile su danas vlasti te zemlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve