U SVETU 13 MILIONA ZARAŽENIH: Širom Amerike se uvode stroge mere

U SVETU 13 MILIONA ZARAŽENIH: Širom Amerike se uvode stroge mere

EPA-EFE/DEDI SINUHAJI


Broj registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom u svetu danas je prešao 13 miliona. U svega pet dana, od 8. jula do danas broj novih slučajeva porastao je čak za milion. Najviše je slučajeva u SAD-u, skoro tri i po miliona. Slede Brazil, Indija, Rusija i Peru.

Američki predsednik Donald Tramp fokusirao se na reizbor za Belu kuću, a lokalni i državni lideri u isto vreme  bore se s koronavirusom u svojim državama, prenosi Index. hr.

Naime, Tramp je naredio ponovno otvaranje SAD-a, a samim tim i američke ekonomije, ipak to je ubrzo dovelo do širenja koronavirusa i od SAD-a napravilo najveće žarište koronavirusa. Stoga se sada lokalni i državni lideri okreću ponovnom zatvaranju svojih zajednica i država.

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

CNN piše kako je Trump odlučio otvoriti zemlju dok su se punile hitne i bolnice.

Rekordan broj slučajeva i sve više mera

Broj slučajeva u SAD-u je na 60.000 dnevno pa lideri država nemaju mnogo izbora osim strožih mera protiv predsednikovih uredbi.

U Teksasu je tako gradonačelnik Hjustona Sylvester Turner predložio zatvaranje na dve nedelje, a nekoliko dana pre republikanski guverner te države Greg Abbott tražio je strože mere pa je naložio obvezno nošenje maski.

Povezane vesti – CNN: Porast broja zaraženih u SAD samo vrh ledenog brega

Zapadna Virginija nedavno je zatvorila kafiće i barove, u Kaliforniji su zatvoreni svi restorani bez terasa, vinarije i vinoteke, bioskopi, zoološki vrtovi, muzeji i kafići.

Los Andjeles i San Diego su već najavili da će deca u novu školsku godinu ići samo online. Oregon je zabranio okupljanja više od 10 ljudi nakon alarmantnog porasta broja slučajeva.

KFC je u Floridi, Texasu, Oklahomi i Kaliforniji poručio restoranima da zatvore opciju ručka u restoranu ti da bude dostupan samo drive-in.

 EPA-EFE/CIRO FUSCO

EPA-EFE/CIRO FUSCO

U međuvremenu je najviše slučajeva u jednom danu zabeležila Florida, ima ih više od osam država SAD-a ukupno.

Glavni američki epidemiolog: Nismo se skroz zatvorili

O pandemiji je progovorio i glavni američki epidemiolog Entoni Fauči koji je rekao kako je brzo otvaranje zemlje dovelo do porasta slučajeva.

Povezane vesti – USRED PANDEMIJE: SAD se zvanično povukle iz SZO

“Jasno je, a to znamo po brojnim drugim zemljama, ako fizički odvojite ljude, do tačke da se virus ne može širiti… Znamo da to možemo postići zatvaranjem”, rekao je.

AP Photo/Matt Rourke, File

AP Photo/Matt Rourke, File

“Nismo se skroz zatvorili, broj slučajeva je rastao pa je počeo da pada, i onda smo stagnirali na dosta visokom nivou od oko 20.000 slučajeva na dan. I zato sada, nakon što smo se otvorili, vidimo ovakve brojke, u Kaliforniji, Arizoni, Teksasu, Floridi”, rekao je.

New York i Massachusetts su naučili tešku lekciju

Nekoliko je svetlih tački, a to su New York i Massachusetts, koji su naučili teške lekcije, piše CNN. U New Yorku prvi put nakon više meseci nema nijednog smrtnog slučaja od koronavirusa, objavio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Massachusetts je sa druge stgrane objavio da im je sedmodnevni prosek pozitivnih testova pao na 1,7 posto u odnosu na 94 odsto na koliko je bio sredinom aprila.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar